Advertentie

VS bewapenen Syrische Koerden

Mensen vluchten uit Raqqa waar een hevige strijd woedt om Islamitische Staat uit de stad te verdrijven. ©EPA

De Amerikaanse regering heeft ingestemd met het leveren van wapens aan de Koerdische YPG-militie in Syrië. Dat heeft het Pentagon laten weten.

Washington stuurt weldra machinegeweren, lichte wapens, munitie en pantserwagens naar de Koerdische milities in Syrië. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend.

De Verenigde Staten willen met de wapenleveringen de zogenaamde YPG-strijders steunen bij de militaire operatie om de Syrische stad Raqqa te veroveren op de terreurgroep Islamitische Staat (IS). 

Turkije niet tevreden

Turkije is fel gekant tegen de Amerikaanse steun aan de Koerden in Syrië. Ankara zegt dat de groep een terroristische organisatie is die banden heeft met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, probeerde Ankara gerust te stellen en liet weten dat het materieel dat aan de YPG wordt geleverd beperkt zal zijn. 'We zijn vastbesloten onze NAVO-bondgenoot te beschermen', poogde een woordvoerder van het Pentagon te sussen.

Verder voorziet het Amerikaanse ministerie van Defensie niet dat de YPG lang in Raqqa blijft. De Verenigde Staten willen dat het bestuur van de stad op termijn in handen komt van de lokale Arabische bevolking.

Trump ziet Erdogan

De Amerikaanse beslissing komt er enkele dagen voor president Donald Trump zijn Turkse evenknie Recep Tayyip Erdogan ontmoet. De strijd tegen IS zal zeker een van de gespreksthema's zijn.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ziet volgende week zijn Amerikaanse collega Donald Trump. ©AFP

De Amerikanen en de Turken werken samen om de terreurgroep te verdrijven. Amerikaanse toestellen mogen bijvoorbeeld opstijgen vanop de militaire basis in het Turkse Incirlik om IS-stellingen te bestoken.

Over de rol die Koerdische milities moeten spelen in de strijd tegen IS verschillende de NAVO-bondgenoten evenwel van mening. Washington ziet een belangrijke rol weggelegd voor de YPG-strijders.

Raqqa veroveren

Maar Ankara dringt er bij de Amerikanen al een hele tijd op om in de strijd om Raqqa Syrische rebellen die door Turkije opgeleid zijn, in te zetten. De VS hielden de boot steeds af omdat ze vrezen dat die troepen niet voldoende getraind zijn voor die harde strijd.

Ze twijfelen ook of die rebellenmacht wel groot genoeg is. Een woordvoerster van het Pentagon zei dat de YPG 'de enige grondtroepenmacht is die kans heeft om in de nabije toekomst Raqqa te veroveren'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud