Advertentie

VS creëren meest jobs in 15 jaar

©AFP

De Amerikaanse economie heeft bijna 3 miljoen jobs gecreëerd in 2014, het grootste aantal in 15 jaar. Maar een renteverhoging is nog niet voor morgen, omdat de lonen heel weinig stijgen.

Het krachtig herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt zet door, blijkt uit het maandelijkse rapport van het ministerie van Arbeid. Het aantal banen groeide in december met 252.000. Economen hadden een toename met 240.000 voorspeld. Bovendien werd de jobcreatie van november en oktober naar boven herzien.

Grafiek

De werkloosheidsgraad daalde onverwacht met 0,2 procentpunt naar 5,6 procent, het laagste peil in zes en een half jaar. Economen hadden een kleinere daling van de werkloosheid naar 5,7 procent voorspeld.

Grafiek

Maar niet alle cijfers van het jobrapport vallen mee. Het gemiddelde weekloon steeg in januari slechts met 1,7 procent jaar op jaar. Dat is veel minder dan de verwachte 2,2 procent. De geringe stijging van de lonen geeft aan dat er geen inflatiegevaar bestaat. De inflatie is al verscheidene maanden lager dan de doelstelling van 2 procent.

Grafiek

'Het rapport bevat voor elk wat wils', zegt ING-econoom Rob Carnell. 'Als je de rente wil verhogen, dan geven de cijfers over de werkgelegenheid en werklooosheid daarvoor munitie. Maar met een vertraging van de looninflatie kunnen duiven zich verzetten tegen een renteverhoging in de nabije toekomst.'

De Fed zei in december dat hij niet gehaast is om de rente te verhogen. 'We zijn geduldig', was de boodschap. Toch verwachten de meeste economen dat de Fed vanaf midden 2015 geleidelijk de basisrente zal verhogen.

Ook de daling van en het lage niveau van de participatiegraad geeft aan dat de arbeidsmarkt nog niet volledig is hersteld. De verhouding tussen de beroepsbevolking en de totale bevolking daalde met 0,2 procentpunt naar 62,7 procent.

Niettemin zijn de sterke jobcijfers aardig meegenomen voor het Witte Huis. President Barack Obama reageerde alvast opgetogen:

It's official: The economy added 252,000 jobs in December, making 2014 the best year for job growth since 1999. http://t.co/GHTmyEO4kV— Barack Obama (@BarackObama) 9 januari 2015

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud