'VS dit jaar grootste olie- en gasproducent'

Productie van schaliegas in Pennsylvania - Foto AFP ©IMAGEGLOBE

De Verenigde Staten halen Rusland waarschijnlijk nog dit jaar in als de grootste olie- en gasproducent ter wereld. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van cijfers van het Amerikaanse energie-agentschap EIA.

De VS produceerde in juli in totaal 22 miljoen vaten olie en gas per dag. De precieze Russische productie is niet bekend, maar het land voorspelde eerder dit jaar per dag gemiddeld 21,8 miljoen vaten naar boven te pompen.

De ontwikkeling is mogelijk gemaakt door de sterke opkomst van schaliegas en -olie in de VS, terwijl Rusland juist achterblijft in het gebruik van nieuwe technologieën.

De Amerikaanse productie is de afgelopen jaren fors toegenomen, waarbij het land de import van olie en gas sinds 2008 met respectievelijk 15 en 32 procent heeft zien dalen. Bovendien is de winning nog steeds flink aan het stijgen, terwijl de Russische olie- en gasproductie slechts heel langzaam stijgt of zelfs stagneert.

Volgens analisten lijkt Rusland momenteel de grootste verliezer op de wereldwijde energiemarkten. Het land haalt meer dan 40 procent van zijn inkomsten uit de verkoop van energie.

Op lange termijn zijn de verwachtingen minder somber voor Moskou. De Amerikaanse schaliegasrevolutie zou tegen 2020 ten einde kunnen komen, omdat de voorraden uitgeput raken of de kosten voor de boringen te hoog oplopen. Rusland heeft daarentegen waarschijnlijk de grootste voorraden schaliegas en -olie ter wereld, die tegen die tijd waarschijnlijk net op grote schaal kunnen worden aangesproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud