Advertentie

VS dreigen met heffingen op Europese tapijten en voeding

President Donald Trump (l.) en zijn handelsgezant Robert Lighthizer. ©AFP

Washington speelt met het idee invoerbelastingen te heffen op Europese tapijten, kazen, vis en mosselen, fruit en keukengerei. En helikopters.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie lopen weer op nadat de Amerikaanse overheid maandagavond laat heeft voorgesteld belastingen te heffen op 11,2 miljard dollar aan Europese producten.

De uiteindelijke beslissing wordt genomen door president Donald Trump. Maar die maakte op Twitter al duidelijk dat hij van plan is de heffingen in te voeren.

De aanleiding is de jarenlange strijd tussen de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Langs beide kanten klinkt het verwijt dat de vliegtuigbouwers te overvloedig gebruikmaken van overheidssubsidies en op die manier de wereldmarkt vervalsen. Robert Lighthizer, de handelsgezant van Trump, zegt dat zijn geduld nu op is.

Tapijten en kaas

Lighthizer stelde daarom maandagavond een lijst op van Europese producten waarop de VS als represaille heffingen willen invoeren. Daarop staan helikopters, maar ook een hele reeks producten die niets te maken hebben met luchtvaart. Het gaat onder meer om skipakken, mosselen, vis, fruit, yoghurt, wijn, truien, tapijten en keukengerei.

Vlaamse bedrijven voerden vorig jaar voor 70 miljoen euro aan tapijten uit naar de Verenigde Staten, leren data van de Nationale Bank. Voor fruit of vis schommelt de export rond 1 miljoen euro. De export van kaas ligt iets hoger, op 4,1 miljoen euro.

Wereldhandelsorganisatie

De enige positieve verrassing uit de mededeling is dat de Amerikaanse overheid zegt dat ze de tarieven maar zal opleggen als de Wereldhandelsorganisatie (WHO) daarvoor groen licht geeft. Trump voerde de voorbije jaren zijn handelsconflicten met de EU en China vaak buiten de WHO om. Hij weigert ook rechters te laten benoemen bij de WHO, waardoor de rechtspraak er dreigt stil te vallen.

Toch komt de beslissing van Lighthizer als een verrassing, omdat de Europese Unie en de VS gesprekken over een nieuw vrijhandelsgedrag proberen op te starten. Vorige zomer raakten Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Trump het daarover eens in Washington. Ze bereikten op die manier een staakt-het-vuren in hun handelsconflict, waarin de EU vooral getroffen werd in de staal- en aluminiumsector.

Bovendien ligt in het Witte Huis een rapport klaar dat Trump toelaat om een zware handelstarieven te heffen op Europese auto's. Trump heeft tot eind mei om die beslissing - die wel grotendeels buiten de WHO zou worden genomen - te nemen. 

Een woordvoerder van de Europese Commissie reageerde dinsdag dat de voorgestelde Amerikaanse heffingen 'sterk overdreven' zijn en gaat ervan uit dat de WHO er wellicht geen toelating voor geeft. De EU is eigen maatregelen tegen de VS aan het voorbereiden om terug te slaan tegen de steun die de Amerikaanse overheid aan Boeing verschaft. Ze zal die maatregelen pas nemen na groen licht bij de WHO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud