VS en China gaan handelsbesprekingen hervatten

De presidenten Trump en Xi schudden elkaar de hand vlak voor hun ontmoeting in de marge van de G20-top in Osaka. ©REUTERS

President Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping lassen een nieuwe pauze in hun handelsoorlog in. De Verenigde Staten stellen voorlopig geen nieuwe heffingen op Chinese producten in.

Dat zijn de twee wereldleiders overeengekomen tijdens hun onderhoud in de marge van de G20-top in het Japanse Osaka. De twee partijen gaan ook de onderhandelingen over hun wederzijdse handel, die vorige maand stilvielen, hervatten.

Volgens Trump was het een erg goede vergadering met de Chinese president. ‘Uitstekend. Ik zou zeggen uitstekend. Zo goed als mogelijk. We praatten over heel wat zaken en we zitten weer op het goede spoor’, zei hij aan journalisten na afloop van de ontmoeting.

Acceptabel

Na zijn ontmoeting met Trump sprak Xi de hoop uit dat ondernemingen uit de Volksrepubliek fair zouden behandeld worden. De Chinese president zei voorts dat de twee landen partners moeten worden en dat zijn land de onderhandelingen ernstig neemt, zo berichtte het Chinese nieuwsagentschap Xinhua. Volgens Xi moet het conflict door gesprekken een oplossing krijgen en moet een oplossing gezocht worden die voor beide kanten acceptabel is.

Landbouwproducten

Op een persconferentie bevestigde Donald Trump dat er ‘voorlopig’ geen bijkomende heffingen op Chinese producten komen. Hij deed die toezegging nadat China ermee instemde een ‘enorme’ hoeveelheid Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Chinese media formuleren dat enigszins anders: volgens hen hoopt Trump dat China meer Amerikaanse goederen zal aanschaffen.

Donald Trump zei dat hij Huawei Technologies weer de toestemming zal geven om producten van Amerikaanse fabrikanten te kopen

Trump zei ook dat hij Huawei Technologies weer de toestemming zal geven om producten van Amerikaanse fabrikanten te kopen. Hij doet daarmee een toegeving aan China. Hij preciseerde dat de toestemming alleen geldt voor ‘uitrusting waarmee geen groot nationaal veiligheidsprobleem is’.

De VS hadden Huawei op een zwarte lijst gezet, waardoor het Chinese concern geen onderdelen meer kon kopen van Amerikaanse leveranciers. Heel wat bedrijven zijn er echter in geslaagd om die beperking te omzeilen.

Als leverancier van 5G-netwerkapparatuur staat Huawei al langer in het Amerikaanse vizier. De regering-Trump verdenkt China ervan te spioneren via producten van Huawei. Iets wat het concern steeds heeft ontkend.

Impasse

De Amerikaans-Chinese onderhandelingen belandden zes weken geleden in een impasse, wat voor heel wat zenuwachtigheid zorgde, zowel bij bedrijven als beleggers. Dat de twee grootmachten weer aan tafel gaan zitten vermindert op zijn minst tijdelijk de vrees dat een nieuwe koude oorlog op komst is. Al is voorlopig onduidelijk hoe de VS en China hun meningsverschillen zullen bijleggen.

De Amerikaans-Chinese handelsoorlog heeft niet alleen in de twee grootste economieën een impact, maar treft ook heel wat andere landen en tal van bedrijven, en leidt tot een tragere groei van de wereldeconomie.

Door het escalerend conflict stellen beleggers nu hun hoop op de centrale banken. De Federal Reserve heeft dit jaar een u-bocht gemaakt. De Amerikaanse centrale bank is gestopt met haar renteverhogingen en zal mogelijk al volgende maand voor het eerst de rente weer verlagen. De Europese Centrale Bank staat klaar om in te grijpen met meer stimulus – en mogelijk een kleine renteverlaging – mocht de economische toestand verder verslechteren.

Beleggers zoeken hun toevlucht ook in veilige havens zoals overheidsobligaties, de Japanse yen en goud.

Importtarieven

Sinds de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken op 10 mei strandden, verhoogde Trump de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen van 10 tot 25 procent. De voorbije dagen gaf hij aan dat een volgende stap een tarief van 10 procent op alle nog niet getaxeerde Chinese invoer zou kunnen zijn. Het gaat om een pakket ter waarde van ongeveer 300 miljard dollar en producten zoals smartphones en kinderkleding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud