VS en China gaan importheffingen afbouwen

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. ©REUTERS

Hoeveel en welke heffingen eerst verdwijnen, moet nog worden afgesproken.

De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen de handelsheffingen die ze elkaar hebben opgelegd terug te draaien. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt. 'We hebben de voorbije twee weken constructieve gesprekken gehad', zei een woordvoerder.

Als de Verenigde Staten het nieuws bevestigen, kan de eerste fase van de dooi in de handelsoorlog van start gaan. Die weegt steeds meer op de wereldeconomie en zadelt ook het bedrijfsleven met almaar meer kopzorgen op. China eist al langer dat Washington de strafheffingen die president Donald Trump instelde, wegneemt.

Het afbouwen van de importheffingen gaat in stappen. Hoeveel en welke heffingen in eerste instantie verdwijnen, moet nog worden afgesproken, maar China vindt dat dat proportioneel moet gebeuren. 

Handelsakkoord

De hoop is dat de twee landen uiteindelijk een nieuw handelsakkoord sluiten. Momenteel onderhandelen ze over een gedeeltelijk handelsakkoord. Daarin zouden de Chinezen beloven meer Amerikaanse landbouwproducten in te voeren, hun munt te stabiliseren en de financiĆ«ledienstensector meer open te stellen voor buitenlandse bedrijven. In ruil zouden de VS afzien van nieuwe importheffingen op goederen uit China. De kans lijkt groot dat zo'n akkoord de komende weken gesloten wordt. 

De markten hebben de voorbije dagen al een voorschot op het nieuws genomen, na optimistische uitspraken van de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross.

Het startschot voor de handelsoorlog werd begin vorig jaar gegeven toen Trump importheffing invoerde op Chinese wasmachines en zonnepanelen. Intussen zijn er heffingen op zowat alle Chinese goederen die naar de VS worden uitgevoerd. China reageerde steeds met tegenmaatregelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud