VS en China wenden handelsoorlog af

Larry Kudlow, directeur van de Amerikaanse National Economic Council, liet vrijdag al verstaan dat China meer goederen en diensten uit de VS wil kopen. ©REUTERS

China gaat akkoord om 'significant meer' goederen te kopen van de Verenigde Staten, om de handelsrelaties te verbeteren.

De Verenigde Staten en China kondigden zaterdag in een gezamenlijke mededeling aan dat ze na twee dagen van 'constructieve' gesprekken in Washington tot een akkoord kwamen dat China meer goederen en diensten zal kopen in de VS. Dat zou onder andere een 'betekenisvolle toename in de uitvoer van Amerikaanse energie en landbouwproducten' inhouden.

Beide grootmachten beloofden ook dat ze zouden stoppen elkaar te treffen via invoerheffingen. Ze beloofden elkaar geen handelsoorlog te voeren. 'We zetten de handelsoorlog stil. We schorten de importheffingen op totdat we een overeenkomst over alle details hebben', aldus Amerikaans minister van Financiƫn Steve Mnuchin.

De VS stuurt een team naar China om de details uit te werken. Het doel is om 'het Amerikaanse handelsdeficit met China significant te reduceren'.

200 miljard dollar

In de gezamenlijke mededeling staan geen concrete bedragen. Larry Kudlow, de directeur van de National Economic Council en de economische adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, had eerder gezegd dat Peking akkoord zou zijn om zijn handelsoverschot met de VS met 200 miljard dollar in te krimpen. Maar vanuit China werd ontkend dat zo'n toegeving is gemaakt.

Als China 200 miljard dollar extra aan Amerikaanse producten zou kopen zou het handelstekort van 375 miljard dollar van de VS met China kunnen verminderen. Dat deficit wekt al langer de toorn op van Amerikaans president Donald Trump.

Positief

De Chinese vicepremier Liu He, die door president Xi Jingping naar de VS was gestuurd als speciale gezant, omschreef zijn trip naar Washington als 'positief, pragmatisch, constructief en productief'.

Lu Kang, de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken bevestigt dat zowel de VS als China inzien dat een akkoord goed is voor beide landen. 'China wilde nooit spanningen tussen tussen ons en de Verenigde Staten, noch op vlak van handel, noch op andere vlakken.'

In de verklaring werd met geen letter gerept over ZTE, het Chinese telecombedrijf dat dreigde ten onder te gaan aan een verbod op het gebruik van Amerikaanse technologie. Trump verplichtte het Amerikaanse Department of Commerce om die ban ongedaan te maken omdat dit zou leiden tot een snelle ondergang van ZTE.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud