VS en Noord-Korea kondigen gesprekken over kernwapens aan

Archiefbeeld van een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un in Singapore, in juni 2018. ©AFP

Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om de kernwapenonderhandelingen opnieuw op te starten. Die gesprekken kunnen de diplomatieke procedure acht maanden na de mislukte top in Hanoi weer op gang brengen en zo leiden tot het einde van de Noord-Koreaanse kernwapens.

Sinds de mislukte top van februari tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un zaten de onderhandelingen in een diepe impasse. De gesprekken werden niet eerder hernomen omdat Amerika weigerde om militaire manoeuvres met Zuid-Korea af te zeggen en de sancties van de Verenigde Naties op te heffen.

Leider Kim Jong-Un dreigde een einde te maken aan alle diplomatieke contacten tenzij de VS voor het einde van het jaar met een flexibeler aanbod kwamen. Noord-Korea voerde de druk op door sinds juli verschillende kleine wapentests uit te voeren.

Na het ontslag van voormalig Amerikaans Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton, die bekend stond om zijn vastberadenheid ten opzichte van Noord-Korea, verbeterden de betrekkingen tussen de twee landen.  Afgevaardigden van beide landen zullen zaterdag 'inleidende contacten' hebben en de volgende dag de nucleaire kwestie bespreken, meldt Noord-Koreaans viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui. Bij Buitenlandse Zaken in Washington luidde het dat er 'volgende week' contacten zullen zijn. 

Zuid-Korea van zijn kant hoopt dat de gesprekken zullen uitmonden in 'praktische stappen' die leiden tot een Koreaans schiereiland 'zonder kernwapens en met een permanente vrede'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud