Advertentie

VS en Turkije reiken elkaar geen reisvisa meer uit

Turkije en de VS laten elkaars inwoners niet meer binnen in hun land. ©AFP

De escalatie van de diplomatieke rel tussen beide landen zorgt ook op de financiële markten voor onrust. De lira keldert met 6 procent tegenover de dollar.

De VS hebben zondag hun niet-immigratiegebonden visadiensten in Turkije opgeschort. Tussen beide landen zijn er spanningen na de arrestatie van een medewerker van het consulaat in Istanboel woensdag.

Washington verklaarde het 'engagement van de Turkse autoriteiten met betrekking tot de veiligheid van zijn diplomatieke missies en hun medewerkers' onder de loep te willen nemen.

Enkele uren later reageerde Turkije met zowat dezelfde mededeling. 'We schorsen alle niet-immigratiegebonden visadiensten', staat te lezen op de website van de Turkse ambassade. 'De Turkse overheid neemt de beslissing om het Amerikaanse engagement met betrekking tot de veiligheid van de Turkse diplomatieke missies en personeel onder de loep te nemen.'

Vorige week lieten de VS weten 'zeer verstoord' te zijn na de arrestatie van een Turkse medewerker van het consulaat in Istanboel en de beschuldigingen tegen hem te verwerpen. Het was al de tweede Turkse medewerker van de Amerikaanse diplomatie dit dit jaar in Turkije is gearresteerd.

Volgens de Turken gaat het om aanhangers van Fethullah Gülen, de verbannen leider die door het regime in Turkije wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep in de zomer van vorig jaar. 

De VS staan ook kritisch 'ten opzichte van lekken uit Turkse regeringsbronnen die erop gericht lijken de medewerker in de media te berechten in plaats van in een rechtbank'. De Turkse media stonden vol met informatie over de man. Het luidt dat hij gearresteerd is voor spionage en banden heeft met volgelingen van Gülen. Die laatste woont nu in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud