VS laat vluchtelingen uit 'migrantenkaravaan' toe

De karavaan van 150 migranten die op de vlucht sloeg voor het geweld van jeugdbendes, wacht aan de Amerikaans-Mexicaanse grens op de kans om asiel aan te vragen. ©REUTERS

Acht vrouwen en kinderen die deel uitmaakten van een grote groep Latijns-Amerikaanse migranten mogen in de VS asiel aanvragen.

In Tijuana, aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, verblijven sinds maandag 150 migranten uit El Salvador, Honduras en Guatemala. De groep maakt deel uit van een karavaan met meer dan 1000 vluchtelingen, 'de Viacrucis Migrante', die zich vormde in Mexico eind maart. Ze trokken 3200 kilometer door Mexico, naar eigen zeggen omdat ze op vlucht zijn voor het geweld en doodsbedreigingen van de zogenaamde Mara's, jeugdbendes uit Midden-Amerika. Ze willen asiel aanvragen in de Verenigde Staten.

Eenmaal aangekomen bij de grens kregen ze evenwel geen toegang tot de VS, waarop ze de nacht op het strand doorbrachten. De Amerikaanse douane liet weten dat er in het asielcentrum van San Ysidro op dat moment vol zat. 'Als er voldoende ruimte en middelen vrijgemaakt worden, dan kunnen douaneofficieren extra mensen beginnen toelaten,' zei Kevin McAleenan van de douane.

Toen het nieuws de Amerikaans president Donald Trump bereikte, eiste hij dat de douane de groep migranten niet mocht accepteren. Ondanks die bedreigingen, zei vicepresident Mike Pence dat de VS de migranten zouden aanvaarden, in lijn met de internationale regels omtrent asielaanvragen.

Trump wil ook een wetswijziging om te voorkomen dat asielzoekers vrijgelaten worden in de VS door een tekort aan bedden in de centra en regels die bepalen hoe lang vrouwen met kinderen vastgehouden kunnen worden.

Het is onzeker of de acht toegelaten vluchtelingen effectief ook asiel zullen krijgen. Asielzoekers moeten een gegronde vrees voor vervolging in hun thuisland kunnen aantonen, en meestal dan nog van een overheidsinstantie. Centraal-Amerikaanse vluchtelingen slagen daar vaak niet in, omdat de staat zelden wordt gezien als verantwoordelijk voor de omstandigheden waarvoor de asielzoekers vluchten. De VS weigert dan ook veel van zulke aanvragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud