Advertentie

VS laten gevangenen Guantánamo vrij

©Photo News

De Amerikanen hebben vier gevangenen vrijgelaten uit de omstreden instelling Guantánamo Bay in Cuba. Het is de eerste keer sinds 2009 dat er mensen mogen vertrekken uit Guantánamo. De komende weken zouden er nog mensen kunnen vertrekken.

De vrijgelaten gevangenen zijn vier Afghanen. Ze werden tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag door het Amerikaanse leger teruggevlogen naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel en overgedragen aan de Afghaanse overheid.

Shawali Khan, Khi Ali Gul, Abdul Ghani en Mohammed Zahir zaten al meer dan tien jaar vast omdat ze ervan verdacht waren lid van de Taliban te zijn. 'De meeste beschuldigingen of allemaal zijn verworpen', zegt een Amerikaanse officiële bron

Een precieze reden voor de plotse vrijlating werd niet gegeven. Wel kwamen de VS de jongste weken onder vuur nadat een rapport uitlekte over onaanvaardbare ondervragingstechnieken in Guantánamo en andere gevangenissen voor terreurverdachten. De voorbije dagen kondigde president Obama ook aan dat de relaties met Cuba zouden veranderen.

President Barack Obama beloofde bij zijn verkiezing in 2008 de gevangenis op Cuba te sluiten omdat die het het imago van de VS beschadigt. Maar de Amerikaanse president kreeg veel tegenwind van de oppositie en zijn plan kreeg in het Congres geen steun van de Republikeinen.

Volgens het Pentagon zitten er nog 132 mensen vast in Guantánamo. De laatste keer dat er gevangenen werden vrijgelaten was in 2009. Volgens een Amerikaanse official zouden er de komende weken nog mensen 'van verschillende nationaliteiten worden getransfereerd'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud