VS laten Israëlische spion vrij

De Israëli's trokken meermaals de straat op om de vrijlating van Jonathan Pollard te eisen. ©REUTERS

De Verenigde Staten hebben beslist om de Israëlische spion Jonathan Pollard in het najaar voorwaardelijk vrij te laten. Analisten interpreteren de beslissing als een zoenoffer voor de joodse staat nadat de Amerikanen enkele weken geleden een nucleaire deal gesloten hebben met Israëls aartsvijand Iran.

'De commissie bevoegd voor de voorwaardelijke invrijheidstellingen heeft het advies gegeven onze cliënt vrij te laten', meldden de advocaten van Jonathan Pollard, Eliot Lauer en Jacques Semmelman, dinsdagavond laat. De zestiger zou op 21 november de gevangenis mogen verlaten.

Pollard was op 4 maart 1987 ter dood veroordeeld. De Amerikaanse Jood kreeg die straf omdat hij tusssen mei 1984 en november 1985 als analist bij de Navy, in ruil voor een smak geld, vertrouwelijke documenten doorspeelde aan Israël.

Hoofdkwartier

Met behulp van die informatie zou de joodse staat in 1985 het hoofdkwartier van de Palestijnse beweging PLO in Tunis gebombardeerd hebben. Drie jaar later zou Israël dankzij die gegevens ook de toenmalige nummer twee van de PLO, Abu Jihad, vermoord hebben.

'Ik was de ogen en oren van Israël voor een enorm geografisch gebied: van de Atlantische tot de Indische Oceaan', verklaarde Pollard toen hij schuldig pleitte. Toch duurde het tot 1998 voor de Israëli's officieel erkenden dat de man, die in 1995 de Israëlische nationaliteit kreeg, voor hen spioneerde.

Pasmunt

Het dossier zorgt al decennia voor wrevel tussen de VS en de joodse staat. Israël drong er de afgelopen jaren meermaals op aan bij de Amerikanen om Pollard vrij te laten. Het probeerde hem zelfs als pasmunt te gebruiken tijdens vredesonderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen. Maar zonder veel succes.

Analisten interpreteren de beslissing om Pollard nu toch voorwaardelijk vrij te laten dan ook als een zoenoffer. Ze menen dat de Amerikanen de Israëli's op die manier wat willen sussen. Het zit Israël bijzonder hoog dat de VS enkele weken geleden een nucleaire deal sloten met Iran, Israëls aartsvijand.

'De beslissing om Pollard vrij te laten heeft niets te maken met de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten', benadrukten de advocaten van de Israëlische spion evenwel. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, haastte zich om te ontkennen dat een verband bestand tussen de twee dossiers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud