VS maken zich op voor Sandy

De kans bestaat dat de orkaan Sandy zich ontwikkelt tot de 'Perfecte Storm'. Foto: AFP.

De Verenigde Staten maken zich op voor orkaan Sandy. Maandag zou die New England, in het noordoosten van de VS, bereiken. De orkaan maakte al zeker 37 doden in de Caraïben.

In Cuba kwamen elf mensen om het leven door de orkaan. Door zware wind en regenval stortten vijfduizend huizen in en waaiden dertigduizend daken weg. Het was de dodelijkste storm op het eiland sinds 2005, toen er door een orkaan zestien mensen om het leven kwamen. In Haïti lieten minstens 26 mensen het leven.

De orkaan bereikt maandag waarschijnlijk de VS via New England. Die landstrook tussen Washington en Boston is een van dichtst bevolkte gebieden van Amerika. De kans op slachtoffers is dus groot. Het valt niet uit te sluiten dat de regio enkele dagen zonder stroom komt te zitten. Volgens experts zal de storm voor minstens een miljard euro schade berokkenen.

De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg heeft alvast het Coastal Storm Plan in voege doen treden. Hij heeft alle belangrijke stadsdiensten opgeroepen zich voor te bereiden op het ergste. Mogelijk wordt al het metro- en busverkeer in New York platgelegd.

In het ergste geval mengt de storm zich met een koudefront dat uit het westen komt. In dat geval is een herhaling van de ‘Perfecte Storm’ in 1991 niet uit te sluiten. Die werd toen boven de Atlantische oceaan gevormd door een hogedruksysteem, een koudefront en de orkaan Grace. Er stierven 13 mensen.

Momenteel is Sandy een orkaan van categorie een, met windsnelheden tot 130 kilometer per uur.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud