VS niet langer politieagent van de wereld

Obama tijdens zijn afstudeerspeech voor de West Point-academie. ©AFP

In een opmerkelijke speech aan de militaire academie West Point in New York kondigde de Amerikaanse president Barack Obama een nieuw hoofdstuk aan in de wereldwijde strijd tegen terreur. De militaire optie verdwijnt daarbij nadrukkelijk naar de prullenbak.

'Jullie zijn de eerste lichting afgestudeerden sinds 9/11 die niet meer richting Irak of Afghanistan moet.' De Amerikaanse president Barack Obama sloeg tijdens een afstudeerspeech voor de militaire academie West Point in New York een belangrijke pagina uit het Amerikaans buitenlands beleid om.

De buitenlandse focus ligt niet langer op Afghanistan of Irak, maar wel op regionale broeihaarden, zoals onder meer Syrië en Oekraïne, klonk het. De uitdaging is daar om te reageren op terreurdaden van gedecentraliseerde terreurcellen. Een militaire aanval kan nog als de belangen van de Verenigde Staten rechtstreeks op het spel staan, maar is geen primair instrument meer, klonk het. 

Verschil

Het verschil met vijf jaar geleden kon amper groter zijn. In 2009 gaf Obama eveneens de afstudeerspeech aan West Point, een toespraak waarin hij nog 'de weg vooruit' in Afghanistan moest bepleiten. Het land stond toen nog onder grote druk van terreuraanslagen en er was een 'surge' nodig om de situatie weer onder controle te krijgen. Het waren de eerste maanden van Obama's presidentschap en de Democraat moest zich noodgedwongen bezig houden met twee geërfde oorlogen en een woekerende economische crisis.

Met haast een zucht van opluchting kon Obama vanmiddag dan ook aankondigen dat het 'landschap nu helemaal anders is'. De Amerikaanse troepen zijn al weg uit Irak en tegen eind dit jaar trekken de Amerikanen zich ook officieel terug uit Afghanistan. Volgend jaar zijn er nog maar 9.800 Amerikaanse soldaten op Afghaanse bodem, vooral voor het trainen van de Afghaanse collega's. Eind 2015 halveert dat aantal nog. 

Toch is lang niet iedereen overtuigd dat de Verenigde Staten nu zomaar de ogen kunnen afwenden van Irak en Afghanistan. Irak kende in 2013 zijn bloedigste jaar sinds 2008, met meer dan 8.800 doden. Beide landen kennen bovendien dit jaar de nodige verkiezingen, die spanningen in de regio wat verhogen. Zo viel het westen van Irak vorig jaar ten prooi aan rebellen en kende het land een opstoot van geweld in de aanloop naar de parlementsverkiezingen eind april. 

Militaire optie

Het terrorisme is dus zeker niet weg, dat erkende ook Obama, maar het heeft geen zin meer om elk land binnen te vallen waar terroristen aan het werk zijn. Het was opvallend hoe Obama meerdere malen de militaire optie naar de prullenmand verwees. 'Het is niet omdat je de beste hamer hebt, dat elk probleem een nagel is', verwoordde hij het.

De terreurdreiging is bovendien niet langer afkomstig van een gecentraliseerde organisatie, wat de effectiviteit van de militaire optie serieus terugdringt. Obama verwees in die passage naar het pijnlijke incident in Benghazi in 2012, waarbij de Amerikaanse ambassadeur in Libië in een terreurdaad werd omgebracht. Eerder dan die lokale dreigingen militair aan te pakken, vindt Obama het nodig te zoeken naar regionale partners die de strijd met het terrorisme kunnen aangaan. 

Obama lanceerde meteen enkele initiatieven om zjin nieuw buitenlands beleid te onderstrepen. Hij vraagt het Congres een nieuw antiterreurfonds op te richten van 5 miljard dollar, waarmee regionale partners kunnen geholpen worden in de strijd tegen terrorisme. Obama gaf ook aan de Syrische oppositie te zullen steunen in de strijd tegen het Syrische regime van president Assad. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud