Advertentie

VS ontwijken nipt government shutdown

Het Capitool in Washington, momenteel in de steigers, was donderdag het toneel van verhitte onderhandelingen. ©Bloomberg

Washington heeft met een laat begrotingsakkoord nog maar eens een complete impasse nipt vermeden. Zo komt er weer geld vrij om de overheid minstens tot september te laten werken.

Republikeinen en Democraten stonden donderdag voor een cruciale deadline. Zonder akkoord over het budget om middernacht lokale tijd zouden de overheidsdiensten onherroepelijk op slot gaan, net zoals dat vorig jaar al eens twee weken het geval was. Maar na een late stemming in het Republikeinse Huis is die impasse nipt ontmijnd.

Het Huis keurde een budget van 1.100 miljard dollar goed waarmee de Amerikaanse overheidsdepartementen zeker tot september kunnen werken. Eén departement, het Department of Homeland Security (DHS, dat instaat voor binnenlandse veiligheid) kreeg maar een budget tot februari. Op die manier houden de Republikeinen een hefboom achter de hand om over twee maanden de Democratische president Barack Obama aan te vallen vanwege zijn recente immigratiehervorming.

De stemming is een overwinning voor de Republikeinen, die de spieren wilden laten rollen voor ze in januari de twee kamers van het Congres, het Huis en de Senaat, zullen domineren. Toch was er ook verzet binnen de partij van de meest radicale fractie. Die wilde nu al een shutdown uitlokken ter vergelding van Obama's eigen nieuwe regels voor illegalen. 

Aan Democratische kant probeerde een fractie rond de liberale leidster Nancy Pelosi de goedkeuring te ondermijnen, maar zij slaagde niet in haar opzet. Het Witte Huis steunde de begrotingsmaatregel wel. De openlijke interne twist onder de Democratische kopstukken was zeldzaam.

Het verzet van Pelosi concentreerde zich op een voorziening die mee in het pakket was opgenomen: een afzwakking van de befaamde Dodd-Frank-wet over de hervorming van het toezicht op de financiële indsutrie. Volgens een deel van de Democraten zijn de grootbanken van Wall Street daardoor de grote winnaars van de dag.

Na de goedkeuring in het Huis moet de Senaat de komende dagen ook nog het beslissende ja-woord geven. Als dat lukt, heeft Washington voor het eerst sinds lang nog eens enige budgettaire zekerheid die iets langer duurt dan enkele maanden. Het valt nog af te wachten of dat ook leidt tot een min of meer normale besluitvorming de komende negen maanden.

Het kwam de voorbije jaren al vaker voor dat Republikeinen en Democraten met veel gevoel voor drama een politieke stilstand op het laatste moment omzeilen. Onderhandelingen over het schuldplafond of over de financiering van de overheid gingen door het complete gebrek aan overlap tussen de twee partijen meermaals tot het uiterste.

Het is bijna de gewoonte geworden voor de Amerikaanse politiek om op die manier te pokeren met hun budget. Dat bleef niet zonder gevolgen. In de zomer van 2011 vermeden de VS heel nipt een wanbetaling op hun schulden dankzij een verhoging van het schuldplafond te elfder ure, maar dat betaalden de VS wel met ratingverlaging.

En in oktober van vorig jaar kwam wel het tot een shutdown omdat Republikeinen weigerden zich neer te leggen bij de ziekteverzekeringswet van Obama, beter bekend als Obamacare. in Die situatie duurde twee weken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud