VS passeren 'hartverscheurende mijlpaal' van 500.000 coronadoden

Joe Biden over de zware tol van de pandemie in de Verenigde Staten

Terwijl een half miljoen Amerikanen gestorven zijn aan het coronavirus, bieden de teruglopende besmettingen en snelle vaccinatiestrategie eindelijk hoop op beterschap. Toch blijven president Joe Biden en medici zeer voorzichtig.

Precies 383 dagen nadat in de Verenigde Staten de eerste coronadode is gevallen, werd maandagnacht de treurige kaap van 500.000 slachtoffers gerond. Om een idee te geven: dat is alsof de volledige bevolking van de zuidelijke stad Atlanta is weggevaagd. Of alle toeschouwers van ruim zeven American Football-megastadions.

'Dat betekent dat er in een jaar tijd meer Amerikaanse doden zijn gevallen dan in de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog samen', betreurde president Joe Biden tijdens een rouwplechtigheid in het Witte Huis, waarbij hij 500 kaarsen ontstak. 'Dat is een hartverscheurende mijlpaal.'

In een jaar tijd zijn er meer Amerikaanse doden zijn gevallen dan in de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog samen. Dat is een hartverscheurende mijlpaal.
Joe Biden
Amerikaans president

Drie golven

Bittere ironie: dag op dag een jaar geleden zei Bidens voorganger Donald Trump: 'We hebben het onder controle, er is nog niet een dode gevallen.' Enkele dagen later ontliepen de VS de coviddodendans niet langer. Uiteindelijk zou blijken dat al op 6 februari 2020 het eerste slachtoffer in de VS was gevallen. Duurde het 48 dagen voor er 1.000 doden waren, dan zaten de VS na 60 dagen aan 10.000. De eerste coronagolf, met New York en het noordoosten als epicentrum, leidde ertoe dat na 111 dagen, eind mei, de kaap van 100.000 slachtoffers gerond werd.

De tweede golf, die tijdens de zomermaanden vooral het zuiden van het land trof, leidde eind september, na 229 dagen, tot 200.000 doden. Waarna de duistere herfst en winter aanbraken, een derde golf eerst over de Midwest en vervolgens het hele land rolde, en het pas echt snel ging. Nog eens 83 dagen later, halfweg december, zaten de VS aan 300.000 doden. Amper 36 dagen later, een dag voor Bidens inauguratie, waren dat er 400.000. De sprong naar een half miljoen duurde maar 34 dagen.

Grote gelijkmaker?

Met 500.104 doden, 20 procent van de bijna 2,5 miljoen slachtoffers wereldwijd, blijven de VS veruit het hardst getroffen land, voor Brazilië (247.143), Mexico (180.536), India (156.463) en het Verenigd Koninkrijk (120.988). In relatieve termen voert België, met zo'n 190 doden per 100.000 inwoners, de wereldranglijst aan, al komt dat deels door onze centrale ligging en hoge bevolkingsdichtheid. De VS staan, met 152 doden per 100.000 inwoners, op plaats zeven.

De hardst getroffen staten zijn de volkrijkste: Californië (49.530), New York (46.454), Texas (42.484), Florida (30.064) en Pennsylvania (23.657). Gemeten naar slachtoffers per 100.000 inwoners scoren de dichtbevolkte staten New Jersey (258) en New York (239) het slechtst, maar ook rurale staten als Mississippi (220), South Dakota (211) en North Dakota (193) ontsnapten allerminst aan de longziekte. Eigenlijk ontsnapte geen enkele Amerikaanse regio eraan.

1
jaar
In de eerste zes maanden van 2020 daalde de gemiddelde levensverwachting in de VS met 1 jaar. Onder latino's was dat 1,9 jaar, onder Afro-Amerikanen 2,7 jaar.

Toch blijkt al langer dat corona allerminst 'de grote gelijkmaker' is. Vooral de raciale verschillen, vaak een seingever van armoede en onderliggende armoedeziektes, vallen op in de VS. Een recente studie van de federale Centers for Disease Control and Prevention (CDC) onderstreepte nogmaals dat zwarte Amerikanen 1,9 keer meer kans hebben dan blanke landgenoten om te sterven aan Covid-19. Onder latino's is dat 2,3 keer meer, onder Native Americans 2,4 keer.

Een andere studie van de CDC toonde vorige week aan dat in de eerste zes maanden van 2020 de gemiddelde levensverwachting van de Amerikanen met een jaar gedaald is, van 78,8 naar 77,8 jaar. Onder latino's bedroeg die daling 1,9 jaar, onder Afro-Amerikanen 2,7 jaar.

Vaccinaties

Biden probeerde maandagnacht zijn landgenoten een boodschap van hoop te geven. 'We zullen hier doorkomen. Dat beloof ik. Deze natie zal opnieuw lachen en zal opnieuw zonnige dagen kennen.' De jongste weken is het dagelijkse aantal besmettingen (-44%), ziekenhuisopnames (-30%) en doden (-36%) aanzienlijk gedaald. Deels omdat de besmettingsgraad zo hoog lag dat het virus op zijn eigen grenzen botste. Omdat in veel staten toch strengere lockdownmaatregelen ingevoerd werden, en meer Amerikanen mondmaskers gingen dragen. En omdat Biden de coördinatie tussen het federale niveau en de individuele staten opschroefde.

We zullen hier doorkomen. Dat beloof ik. Deze natie zal opnieuw lachen en zal opnieuw zonnige dagen kennen.
Joe Biden
Amerikaans president

Stilaan voelen de VS de impact van de vaccinatiecampagne, die begin december begon en op kruissnelheid komt. 43,6 miljoen Amerikanen, 13 procent van de bevolking, kregen al een eerste inenting. 18,9 miljoen landgenoten, of 5,7 procent, kregen al twee spuitjes. Het extreme winterweer van de voorbije week vertraagde wel de distributie van vaccins. In veel staten verlopen de vaccinaties zo voorspoedig dat ze stilaan te weinig dosissen hebben.

Biden zit op koers om zijn belofte waar te maken na 100 dagen presidentschap - eind april - 100 miljoen dosissen te laten inenten. Zijn regering kocht nog eens 200 miljoen extra vaccins van Pfizer en Moderna aan, zodat de VS verzekerd zijn van voldoende dosissen om de hele bevolking in te enten.

Britse variant

Dat zal in een immens land als de VS nog een tijd duren. In dit tempo zou tegen augustus de helft van het land een spuit gekregen hebben. Eind oktober zou dat 70 procent zijn. Volgens experts is dat de ondergrens om groepsimmuniteit te bereiken. 'Als God het belieft, zal de volgende kerst anders zijn dan de vorige', zei Biden vorig week. Een stimuluspakket van 1.900 miljard dollar, waarvoor een parlementaire meerderheid nog allerminst een zekerheid is, zou tot nog meer tests, vaccins en ondersteuning leiden.

Dit is allesbehalve het moment om ons schild te laten zakken en de maatregelen terug te schroeven.
Amerikaanse Vereniging van Dokters

Tegelijk onderstreepte Biden de gevaren van de besmettelijkere Britse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten, die ook in de VS in opmars zijn. Zijn medisch hoofdadviseur Anthony Fauci vindt het te vroeg om te stellen dat een dosis van het vaccin zal volstaan, zoals de strategie die de Britten volgen. Hij acht de kans groot dat de Amerikanen ook nog in 2022 met mondmaskers zullen rondlopen. In een gezamenlijk communiqué benadrukten de Amerikaanse verenigingen van dokters, verplegers en ziekenhuizen deze week dan ook: 'Dit is allesbehalve het moment om ons schild te laten zakken en de maatregelen terug te schroeven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud