VS ronden kaap van 200.000 coronadoden

Een drive-in voor coronatests in Texas, de op twee na hardst getroffen Amerikaanse staat. ©REUTERS

Hoewel de dagelijkse Amerikaanse dodentol weer daalt, verhuist het coronavirus steeds meer naar de Midwest.

De Verenigde Staten hebben als eerste land ter wereld de kaap van 200.000 coronadoden gerond. The New York Times telt nu 200.731 doden op meer dan 6,9 miljoen besmettingen. Het ware aantal Amerikaanse slachtoffers ligt vermoedelijk nog een pak hoger. Volgens de overheidsdienst CDC loopt de oversterfte - het hogere aantal doden dit jaar tegenover wat je verwacht op basis van het gemiddelde van de voorbije jaren - al op tot bijna 263.000.

De VS staan in voor een vijfde van de bijna 1 miljoen coronadoden wereldwijd. Al maanden zijn ze veruit het zwaarst getroffen land, voor Brazilië (137.272), India (88.935), Mexico (73.697) en het Verenigd Koninkrijk (41.877).

Raciale minderheden

Net zoals elders treft het virus in de VS vooral ouderen. 79 procent van de doden is 65 jaar of ouder. 54 procent zijn ook mannen. Raciale minderheden worden disproportioneel hard getroffen. 50 procent van de doden zijn blanken, terwijl die 60 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Afro-Amerikanen, die maar 12,5 procent van de bevolking vertegenwoordigen, staan in voor 21 procent van de doden. Bij latino's is dat ook 21 procent, terwijl ze 18 procent van de bevolking vertegenwoordigen.

De top vijf van de hardst getroffen staten weerspiegelt perfect hoe het dodelijke virus nu al maanden door de VS sluipt, en steeds nieuwe regio's treft. New York (32.700 doden) en New Jersey (16.069) staan nog steeds op plekken 1 en 2. Zij waren in maart en april het epicentrum. Daarna trok corona van het noordoosten naar de westelijke en zuidelijke staten. Tijdens de zomer liep het dodentol razendsnel op in Texas (15.212 doden), Californië (15.06) en Florida (13.319).

Midwest

De dodentol van de opeenvolgende Amerikaanse coronagolven is de voorbije maanden wel afgenomen. In april piekte het aantal slachtoffers tot boven 2.300 per dag. In juli waren dat er ruim 1.200 per dag. Dinsdag lag het het zevendaagse gemiddelde nog maar op 721 doden per dag, al is dat aantal nog altijd voldoende hoog om te onderstrepen dat het virus de VS allesbehalve verlaten heeft.

Texas, Californië en Florida blijven het hoogste aantal besmettingen in de VS noteren. En meer nog, na het noordoosten en het zuiden treft het virus sinds enkele weken ook de Midwest steeds meer. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt nergens in de VS zo hoog als in North Dakota (321), South Dakota (248), Wisconsin (230), Oklahoma (196) en Utah (188).

In South Dakota kwamen vorige maand zo'n kwart miljoen motorliefhebbers bijeen, vaak zonder mondmasker en social distancing. ©AFP

De verklaring ligt mogelijk deels in Sturgis, een stadje in South Dakota waar vorige maand naar jaarlijkse gewoonte honderdduizenden motorliefhebbers een weeklang bijeenkwamen - zonder social distancing en mondmasker. Tegelijk loopt het aantal besmettingen in Amerikaanse universiteiten snel op. Omdat jongeren minder zware coronaverschijnselen vertonen, en getroffen Midwestregio's veelal minder inwoners tellen, vertaalt zich dat wel nog niet in fors meer ziekenhuisopnames of doden.

Verkiezingen

Zo blijft de coronacrisis niettemin een van de belangrijkste en meest polariserende thema's in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 november, waarbij het al dan niet dragen van een mondmasker of het naleven van veiligheidsmaatregelen voor miljoenen Amerikanen een politiek en identitair statement geworden is.

Hoewel de nominatie van een rechter in het Hooggerechtshof deze week Republikeins president Donald Trump in de schoot viel als een gedroomde bliksemafleider, verwijt Democratisch uitdager Joe Biden hem voortdurend een chaotisch, falend en onempathisch coronabeleid. 'De Verenigde Staten hebben een tragische mijlpaal bereikt', reageerde Biden dinsdagnacht toen de kaap van 200.000 coronadoden gerond werd. 'Dit virus heeft een enorm gat geslagen in het hart van dit land, en president Trump zet zij die we verloren weg als 'nobody's'.'

Trump en zijn aanhangers daarentegen kastijden nu eens Democratische gouverneurs in New York, New Jersey of Californië dat ze zelf te weinig deden om het coronavirus in hun staten in te dijken, en verwijten Biden en co dan weer met strenge lockdownmaatregelen op onpatriottische wijze de heilige Amerikaanse vrijheden aan te vallen. En zo in een moeite de grootste economie ter wereld nodeloos onderuit te halen. Trump tweette woensdag niet over de dodentol. Hij postte een foto van een campagnemeeting in de strijdstaat Pennsylvania, waar duizenden dicht opeengepakte fans hem bejubelden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud