VS schroeven strijd op tegen binnenlands terrorisme

De bestorming van het Congres op 6 januari dit jaar maakte volgens de Amerikaanse regering duidelijk dat binnenlands extremisme een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid in de VS. ©AFP

Ruim vijf maanden na de bestorming van het Capitool pakt de Amerikaanse regering uit met een plan om binnenlands terrorisme te bestrijden. Doorgedreven informatie-uitwisseling tussen verschillende beleidsniveaus en met techbedrijven is een steunpilaar.

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington focusten de Verenigde Staten twee decennia op de strijd tegen buitenlandse terroristen. In Afghanistan gingen ze jagen op leden van Al Qaeda. Enkele jaren later liepen ook strijders van Islamitische Staat in het vizier in Syrië en Irak.

Maar de afgelopen jaren zijn de Amerikanen meer en meer gaan beseffen dat extremisme van binnenlandse makelij evengoed een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Zo waren Republikeinse politici het doelwit van Amerikaanse schutters tijdens een baseballwedstrijd in 2017. Datzelfde jaar brak ook geweld uit tijdens een mars van blanke racisten in Charlottesville.

Binnenlandse terreur belandde meer dan ooit op de Amerikaanse politieke agenda na de bestorming van het Capitool op 6 januari dit jaar. Opgehitst door klachten van Donald Trump over verkiezingsfraude verschaften aanhangers van de toenmalige president zich met geweld toegang tot het Congres, waar parlementsleden verzamelen geblazen hadden om de uitslag van de presidentsrace te ratificeren.

Techbedrijven

De gebeurtenissen zetten Joe Biden er kort na zijn aantreden als president toe aan de federale overheidsdiensten om een evaluatie te vragen van het binnenlands extremisme. De oefening is uitgemond in een nieuwe strategie.

In een poging het binnenlands terrorisme in te dammen zet de Amerikaanse regering voortaan in op een doorgedreven informatie-uitwisseling tussen de verschillende beleidsniveaus. Ook de samenwerking met techbedrijven wil ze opschroeven.

Om alle beschikbare gegevens beter en sneller te analyseren is de ploeg van Biden van plan extra personeel aan te werven bij de inlichtingendiensten.

'Een onderneming heeft enkel zicht op de activiteit op haar eigen platform. Maar de regering kan de informatie van elk van die bedrijven samenbrengen en koppelen aan gebeurtenissen op het terrein om zo een ruimer beeld te krijgen van de potentiële bedreigingen', klinkt het in een strategisch document.

Om alle beschikbare gegevens beter en sneller te analyseren is de ploeg van Biden van plan extra personeel aan te werven bij de inlichtingendiensten. In haar begrotingsontwerp voor 2022 trok ze daar al ruim 100 miljoen dollar voor uit.

Screenen

De federale overheidsdiensten krijgen daarnaast de opdracht hun personeel beter te screenen en extremisten en blanke racisten uit de rangen te weren. Om te voorkomen dat Amerikanen verleid worden door extremistisch gedachtegoed gaat de regering economische ongelijkheid en structureel racisme bestrijden. De strijd tegen de verspreiding van wapens onder de bevolking staat ook hoog op de agenda.

Een specifieke wet ter bestrijding van binnenlands terrorisme komt er voorlopig niet. In politieke rangen - zowel in het Republikeinse als het Democratische kamp - groeit weliswaar de bereidheid om openbaar aanklagers extra munitie te geven om extremisme te beteugelen. Maar het Witte Huis is beducht voor een aantasting van de burgerrechten en de civiele vrijheden als ze uitpakt met een specifieke wet.

We moeten inspanningen leveren om de haat, die vaak leidt tot geweld, uit onze samenleving te bannen.
Joe Biden
Amerikaanse president

Biden en co. maken zich sterk dat op basis van de huidige wetgeving al flink wat vooruitgang geboekt kan worden in de aanpak van extremisten. Al sluit ze een nieuwe wet in de toekomst niet helemaal uit.

'Dit project zou alle Amerikanen moeten verenigen. Samen moeten we duidelijk maken dat voor binnenlands terrorisme geen plaats is in onze maatschappij. We moeten inspanningen leveren om de haat, die vaak leidt tot geweld, uit onze samenleving te bannen', zei Biden na de presentatie van de nieuwe strategie. De toekomst zal uitwijzen of die volstaat om het probleem aan te pakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud