VS slepen Chinese techreus Huawei voor de rechter

De aanklachten tegen Huawei werden tijdens een persbriefing meegedeeld door waarnemend minister van Justitie Matthew Whitaker. ©REUTERS

De Amerikaanse justitie beschuldigt Huawei van diefstal van intellectuele eigendom en vraagt de uitlevering van financieel directeur Meng Wanzhou.

De spanningen tussen de VS en China lopen opnieuw op, nadat het Amerikaanse gerecht het Chinese techbedrijf Huawei beschuldigd heeft van technologische diefstal en andere misdrijven. Als de rechter die feiten bewezen acht, kan Meng Wanzhou, CFO van Huawei en dochter van de oprichter van het bedrijf, in een Amerikaanse gevangenis belanden. Ze zit sinds december vast in Canada, waar ze haar uitlevering aan de VS aanvecht.

Huawei is al langer de speelbal van handelstwisten tussen de twee economische grootmachten. Volgens Washington wordt de telecominfrastructuur van het Chinese bedrijf, dat in ons land onder meer Proximus als klant heeft, misbruikt om te spioneren voor het communistische regime in Peking.

Huawei-topvrouw Meng Wanzhou vecht in Canada nog tegen haar uitlevering aan de VS. ©REUTERS

Nu komen daar twee andere zware beschuldigingen bij. In twee afzonderlijke rechtszaken in New York en de staat Washington wordt Huawei ervan beschuldigd zaken te doen met Iran – tegen de Amerikaanse handelssancties in – en om zakelijke geheimen te hebben gestolen van de Amerikaanse operator T-Mobile USA. Volgens de aanklacht zou het Chinese bedrijf ook bonussen hebben beloofd aan werknemers die erin slaagden beschermde technologie van concurrenten te bemachtigen.

Sancties

De strafklachten zijn ingediend tegen twee filialen van Huawei en tegen Meng, die in Canada onder permanente bewaking staat en een enkelband moet dragen. Het Canadese gerecht zei maandagavond dat het een officiële vraag van de VS om haar uitlevering heeft gekregen.

Matthew Whitaker, de waarnemend minister van Justitie van president Donald Trump, kondigde de beschuldigingen maandagavond aan, op een moment dat een door de Chinese vicepresident geleid team in Washington landde om de handelsspanningen te bespreken.

'Het gaat om heel ernstige feiten', zei Whitaker op een persconferentie over de beschuldigingen aan Huawei, 'gepleegd door een bedrijf dat bedrijfsspionage en het overtreden van sancties gebruikt om niet alleen zijn winst te verhogen, maar ook te concurreren in de wereldeconomie. De Verenigde Staten laten zoiets niet gebeuren.' Hij voegde toe dat de feiten al tien jaar bezig zijn en terug te voeren zijn tot de top van het bedrijf.

'Niet fair'

Huawei ontkent de beschuldigingen en vecht de uitwijzing van Meng aan. Ook de Chinese overheid reageerde dinsdag. 'Het is niet fair en niet ethisch de macht van de overheid te gebruiken om bedrijven zonder enig bewijs aan te vallen', zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Mengs advocaat noemt haar een 'gijzelaar'.

Volgens de Amerikaanse overheid probeerde Huawei technologie te stelen van T-Mobile, waarbij een robot - Tappy genaamd - mobiele telefoons testte. De beschuldiging over het schenden van sancties tegen Iran slaat op het door Huawei gecontroleerde bedrijf Skycom, dat in 2013 zou hebben geprobeerd IT-materiaal van HP in Iran te verkopen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud