Advertentie

VS trekken zich terug uit Iranakkoord

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich al meermaals bijzonder kritisch uit over de Irandeal. ©Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump voert met nieuwe sancties de druk op het Iraanse regime op.

De Verenigde Staten stappen uit het nucleaire akkoord dat Iran, de Verenigde Staten en enkele Europese grootmachten in 2015 afsloten. Het Iraanse regime beloofde toen zijn nucleaire programma te bevriezen in ruil voor het opheffen van een aantal sancties tegen het land.

De toespraak van Amerikaans president Trump over Iran

'Het akkoord had nooit gesloten mogen worden', verklaarde Trump dinsdag op een persconferentie. Hij noemde Iran een 'staatsfinancier van terreur'.

Sancties

Omdat de deal volgens Trump niet uitsluit dat Iran een kernwapen ontwikkelt, stappen de Verenigde Staten uit het akkoord. 'We kunnen geen Iraanse kernbom verhinderen door de verzwakte en rotte structuur van het huidige akkoord', stelde hij. 'Als ik toelaat dat die deal blijft bestaan, barst binnenkort een kernwapenwedloop in het Midden-Oosten los.'

Daarbovenop kondigde de Amerikaanse president 'de zwaarst mogelijke sancties' aan tegen Iran en mogelijks ook tegen elk land of bedrijf dat het regime ondersteunt. Dat kan een groot effect hebben op Europese bedrijven die nu - in tegenstelling tot Amerikaanse ondernemingen - in Iran actief zijn. Bedrijven zouden 90 à 180 dagen krijgen om zich in orde te stellen met de Amerikaanse vereisten. 

Vrees voor onrust

Trump heeft het akkoord, dat door zijn voorganger Barack Obama werd afgesloten, altijd bekritiseerd, onder meer omdat de deal enkel de garantie biedt dat Iran geen kernwapens ontwikkelt voor 2025. Volgens Israël werkt Iran nog altijd aan een kernwapen. Trump verwees daarnaar, al noemen experts het bewijs dat Israël aandraagt weinig geloofwaardig.

Door zijn beslissing isoleert Trump zich van zijn Europese collega's, die wel vasthouden aan de deal. De Franse president Emmanuel Macron verklaarde dat Europa het akkoord bevestigt, net als de Belgische premier Charles Michel (MR). 

Ook de Iraanse president Hassan Rohani houdt vast aan het akkoord.  'In plaats van een akkoord met zes staten hebben we er nu een met vijf', verklaarde hij. 'We laten niet toe dat Trump deze psychologische oorlog wint.'

Toch is er vrees dat Trumps beslissing tot onrust in het Midden-Oosten  leidt. Michel sprak alvast zijn vrees uit voor instabiliteit en zelfs oorlog.  

Noord-Korea

Trump kondigde ook aan dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo onderweg is naar Noord-Korea. De Amerikanen hopen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te overtuigen zijn nucleaire programma volledig stop te zetten. 

'Op dit eigenste moment is minister Pompeo op weg naar Noord-Korea om er mijn nakende ontmoeting met Kim Jong-un voor te bereiden', besloot Trump zijn persconferentie. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud