VS verlaten tegen eind 2016 Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama ©EPA

Tegen eind 2016 zullen alle Amerikaanse troepen Afghanistan verlaten hebben. 'Afghanistan zal dan geen perfecte plek zijn, maar dat is niet Amerika's verantwoordelijkheid', verklaarde president Barack Obama.

Amerika trekt een streep onder de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dat is de boodschap die de Amerikaanse president Barack Obama gisteren in een korte toespraak in de rozentuin van het Witte Huis gaf. 

Tegen eind 2016 moeten alle troepen weg uit Afghanistan, vanaf volgend jaar zakt het aantal troepen al van 32.000 naar iets minder dan 10.000. Dat is minder dan een tiende van de ruim 100.000 manschappen in 2011. In 2016 zou dan een einde komen aan 15 jaar Amerikaanse aanwezigheid in het land. 

Obama erkent dat de toestand in Afghanistan in 2016 nochtans verre van perfect zal zijn. 'Amerikanen hebben geleerd dat het veel moeilijker is oorlogen te beëindigen dan ze te beginnen', klinkt het. 'Maar dit is nu eenmaal hoe oorlogen eindigen in de 21ste eeuw. Afghanistan zal geen perfecte plek zijn en het is niet Amerika's verantwoordelijkheid om daar voor te zorgen. De toekomst van het land moet door de Afghanen bepaald worden.'

De president zal naar verwachting meer details geven over Afghanistan en de nieuwe Amerikaanse buitenlandpolitiek tijdens een afstudeerspeech in de kadettenschool West Point. Die plek is symbolisch: in West Pont kondigde Obama in 2009 'de vlucht vooruit' aan in Afghanistan, in een poging de toen snel verslechterende toestand in het land onder controle te krijgen.

Duidelijk is dat Washington het beu is in de buitenlandpolitiek veel energie te focussen op Afghanistan, zeker gelet op de erg gespannen relaties met de Afghaanse leider Hamid Karzai. De Amerikanen willen meer focussen op de opkomende terrorismedreiging van het Midden-Oosten tot Afrika, met brandhaarden als Syrië, Libië, Jemen en Somalië.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud