VS weigeren visa aan wie overheidssteun krijgt

Het migratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump lokte al veel protest uit. Hier: protest tegen het inreisverbod voor inwoners van bepaalde landen. ©REUTERS

Wie na oktober een verblijfsvergunning in de Verenigde Staten wil krijgen, moet aantonen dat hij geen last is voor het gastland.

Voor honderdduizenden legale migranten die een beroep doen op Amerikaanse overheidssteun of een te laag inkomen hebben, wordt het vanaf oktober veel moeilijker om een verblijfsvergunning of een visum voor de Verenigde Staten te krijgen. Dat is het gevolg van een presidentieel besluit dat de regering van de Amerikaanse president Donald Trump maandag heeft gepubliceerd.

Experts spreken over de meest drastische hervorming van het Amerikaanse migratiesysteem in lange tijd.

Experts spreken over de meest drastische hervorming van het Amerikaanse migratiesysteem in lange tijd. De maatregel gaat in op 15 oktober zonder dat het Congres zich erover moet buigen.

Slagen in het leven

De nieuwe regeling is een duidelijk signaal van de regering-Trump, die zowel de illegale als de legale migratie wil beperken. Het doel is om alleen 'zelfredzame migranten' op te nemen. 'Met de regeling verdedigt de administratie van president Trump opnieuw de idealen van autonomie en individuele verantwoordelijkheid, door te verzekeren dat immigranten in staat zijn zichzelf te onderhouden en hier te slagen in het leven', zegt Ken Cuccinelli, de interim-directeur van de Amerikaanse immigratiediensten, die de regeling maandag aan de pers voorstelde.

Concreet krijgen migranten die een te laag inkomen hebben of een beroep doen op overheidssteun zoals uitkeringen, een ziekteverzekering van de overheid of voedselbonnen, geen tijdelijke of permanente verblijfsvergunning meer. Het gaat om mensen die 'een last voor de gemeenschap' vormen en langer dan een jaar in een periode van 36 maanden van overheidssteun afhankelijk zijn. 

'De Amerikaanse immigratiewetgeving houdt in dat zij die in de VS komen wonen geen last worden voor de maatschappij. Sinds jaren wordt die duidelijke eis genegeerd, wat enorm weegt op de Amerikaanse belastingbetaler. Nu wordt de wetgeving eindelijk gerespecteerd', zegt het Witte Huis in een persbericht.

Verscheurende keuze

Critici werpen op dat armere migranten zo voor een verscheurende keuze staan: ofwel doen ze niet langer een beroep op de overheidssteun die velen van hen broodnodig hebben, ofwel krijgen ze nooit een permanente verblijfsvergunning. Het gros van de migranten werkt hard, maar omdat ze vaak slecht betaalde banen hebben, komen ze niet rond.

Daarnaast wordt de nieuwe regeling als racistisch gezien: de armere migranten komen niet uit Europa, maar vooral uit Latijns-Amerika en Afrika. Migrantenorganisaties vrezen ook een negatieve impact op de volksgezondheid als migranten niet langer kunnen rekenen op medische of voedselhulp.

Bovenal noemen critici de nieuwe regeling een inbreuk op de Amerikaanse idealen, die vereeuwigd werden in een opschrift op het Vrijheidsbeeld in New York: 'Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free (Geef me uw vermoeiden, uw armen, uw menigtes verlangend naar vrijheid, red.)'. De Verenigde Staten waren lang een veilige haven voor arme mensen van over de hele wereld die door hard werken de Amerikaanse droom probeerden te bereiken.

Cuccinelli zag maandag geen reden om het opschrift aan te passen. 'Ik ben absoluut niet van plan iets van het Vrijheidsbeeld te halen. We hebben een lange geschiedenis als een van de meest gastvrije landen ter wereld', zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud