VS zijn zelf hoofdschuldige handelstekort

Amerikaanse motoren, zoals deze Harley Davidsons, zouden getroffen kunnen worden door Europese tegenmaatregelen. ©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteravond officieel beslist importtaksen op staal en aluminium te heffen. Waarom doet hij dat? En wie treft hij eigenlijk?

‘Ons land heeft sinds Bush senior 6 miljoen jobs in de industrie verloren en een gecumuleerd handelstekort van 12.000 miljard dollar geboekt. Het handelstekort bedroeg vorig jaar 800 miljard dollar.’ Dat zijn enkele tweets die Trump recent de wereld instuurde. Hij wil het grote handelstekort terugdringen.

Trump vertelt maar een deel van de waarheid, omdat hij alleen rekening houdt met de goederenhandel. Hij negeert de dienstenhandel, die in 2017 een overschot opleverde van 244 miljard dollar. Het totale handelstekort bedroeg 566 miljard.

©De Tijd

Dat grote deficit is niet alleen te wijten aan de dumping van gesubsidieerde producten door landen als China. Ook de heropleving van de Amerikaanse economie speelt een belangrijke rol. Amerikaanse gezinnen consumeren veel en sparen weinig omdat ze optimistisch zijn over de economie. Ze kopen niet alleen Amerikaanse maar ook veel buitenlandse producten.

 

Ook de dalende concurrentiekracht heeft een impact op de handelsbalans. ‘De VS hebben te weinig ingezet op een versterking van hun staal- en aluminiumindustrie’, zegt Jan Van Hove, hoofdeconoom van KBC en specialist internationale handel. ‘Europa koos voor innovatie om de concurrentie met opkomende economieën aan te gaan. De VS waren veel defensiever.’

Voorts is de daling van de werkgelegenheid in de industrie vooral te wijten aan de stijgende productiviteit. Ook in andere rijke landen zijn de jongste decennia veel jobs verdwenen in de industrie.

Stijgende consumptieprijzen

Een importtaks lijkt een goede maatregel om de invoer te beperken en jobs te beschermen. Die taks straft buitenlandse staalbedrijven, waardoor Amerikaanse staalfabrieken meer kunnen produceren en meer personeel aanwerven.

Maar dat ideale scenario voor Trump veronderstelt dat er voor de rest niets verandert en dat is in de praktijk niet het geval. Importtaksen zullen de staalprijzen in de VS doen stijgen. Omdat staal in veel producten wordt verwerkt zullen ook de consumptieprijzen stijgen en dat heeft een negatieve invloed op de koopkracht van de Amerikanen.

Voorts heeft de Europese Unie al gedreigd met vergeldingsmaatregelen. Ze zal importtaksen heffen op onder meer Amerikaanse jeans en motorfietsen. Amerikaanse exporteurs zullen dus een prijs betalen.

De uitspraak van Trump dat handelsoorlogen gemakkelijk te winnen zijn, is gevaarlijk. De VS hebben wellicht minder te verliezen omdat ze een groot handelstekort boeken. Maar bij een wereldwijde handelsoorlog dreigt elk land te verliezen. Als China zich schuldig maakt aan dumping, moet de Wereldhandelsorganisatie optreden.

Vrijhandel leidt tot specialisatie en meer productiviteit en welvaart. Niet iedereen profiteert daarvan, maar de voordelen van vrijhandel zijn groter dan de nadelen. De jaren 30 hebben geleerd dat protectionisme gevaarlijk is en desastreuze economische gevolgen kan hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content