Washington bikkelt over stimulusplan

'Social distancing' op de persconferentie van Republikeins fractieleider Mitch McConnell zondagavond. ©REUTERS

Terwijl de veteraan onder de Amerikaanse centraal bankiers voorspelt dat tot een derde van de Amerikanen zijn job dreigt te verliezen, verzandt een stimulusplan van 1.800 miljard dollar in de Senaat.

Zakenbank Morgan Stanley waarschuwt dat de Amerikaanse economie het volgende kwartaal op jaarbasis met 30 procent kan krimpen, nu steeds meer deelstaten draconische maatregelen aankondigen om het coronavirus in te dammen.

En ook bij centraal bankiers een hallucinant cijfer 30: James Bullard, voorzitter van het Federal Reserve-kantoor in St. Louis, stelt in een gesprek met het persbureau Bloomberg dat door de lockdown tot 30 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking zijn job dreigt te verliezen. Bullard is als veteraan van de bankencrisis - hij startte in april 2008, vijf maanden voor Lehman Brothers over de kop ging - een van de invloedrijkste stemmen in de Fed. 

Voeg daar een snelle verspreiding van het virus - alleen al de deelstaat New York telt volgens de New York Times 5 procent van alle besmettingen in de wereld - toe en je zou denken dat het Amerikaanse Congres voor één keer de verdeeldheid opzijzet en snel schakelt om noodsteun bij de bevolking te krijgen.

Niet dus. Een verhoopt stimulusplan van 1.800 miljard dollar - het grootste ooit in de geschiedenis van de VS - verzandde zondagavond in de Senaat. Er waren 60 senatoren nodig om het plan snel door te wuiven, maar een eerste stemming liep uit op een patstelling: 47 stemmen voor, 47 tegen.

Een zware tegenslag na drie dagen intensief - en vaak noodzakelijk afstandelijk - onderhandelen tussen senatoren en de regering-Trump. De Republikeinen zijn de facto door het coronavirus hun meerderheid - 53 zitjes op 100 - kwijt: Rand Paul liet op Twitter weten dat hij besmet is met het virus en twee andere senatoren hebben zichzelf uit voorzorg thuis in quarantaine gezet. 

'Onze natie kan zich dit pokerspel niet veroorloven', zei Mitch McConnell, Republikeins fractieleider de Senaat. 'Dit is een nationale noodtoestand'. Veel Democratische oppositieleden verzetten zich tegen enkele aspecten van het stimulusplan dat miljoenen Amerikanen een forse cheque zou opsturen. Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat, vindt dat te weinig beschermingsmaatregelen voor werknemers in het plan zitten.

Maar het grootste struikelblok is de 425 miljard dollar die de Federal Reserve zou inzetten om noodlijdende sectoren te steunen, steun waar volgens hen het Congres te weinig inspraak over krijgt. Democraten zijn van oordeel dat sectoren die steun ontvangen strikte voorwaarden moeten krijgen, zoals een verbod op inkopen van eigen aandelen en een betere bescherming van de werknemers.

Om de chaos compleet te maken zijn de Democraten in het Huis van Afgevaardigden - waar ze de meerderheid hebben - een eigen stimuluspakket aan het voorbereiden. De kans is dus klein dat het Congres maandag het over 'een' pakket eens raakt. 

De patstelling doet denken aan 2008. Op maandag 29 september 2008 verwierp het Huis van Afgevaardigden een reddingsplan van 700 miljard dollar voor de financiële sector. Pas toen Wall Street 8 procent onderuitging - toen de grootste tuimelperte sinds 1987 - raakte Washington het eens.

Op Wall Street noteert de Dow Jones intussen 35 procent onder de piek van nauwelijks een maand eerder en is de beurs alle stevige winst sinds de eedaflegging van president Trump in januari 2017 kwijt

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud