Washington noemt Internationaal Strafhof ‘gevaarlijk'

Nationaal veiligheidsadviseur in de VS John Bolton noemt het Internationaal Strafhof 'gevaarlijk'. ©EPA

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag het Internationaal Strafhof in Den Haag ervan beschuldigd ‘inefficiënt, onverantwoordelijk en gewoon gevaarlijk’ te zijn.

In een zelden geziene aanval tegen de instantie die oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid moet berechten, haalde nationaal veiligheidsadviseur John Bolton uit naar de mogelijkheid dat het Strafhof Amerikaanse soldaten die in Afghanistan hebben gediend zou berechten.

Tijdens een speech voor de conservatieve organisatie Federalist Society uitte Bolton een dreigement voor rechters en procureurs die de VS, Israël en andere bondgenoten van Washington zouden aanpakken. ‘Wij zullen deze rechters en procureurs de toegang tot de VS ontzeggen. Wij zullen sancties nemen tegen hun bezittingen in het Amerikaanse systeem en wij zullen hen in ons juridisch stelsel vervolgen’, zei hij maandag.

De VS nemen niet deel aan het Internationaal Strafhof. Die vormen een bedreiging voor de nationale soevereiniteit van de VS, meent Washington.

Foltering in Afghanistan

Procureur Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof kondigde in november vorig jaar aan dat zij de rechters toestemming zou vragen een onderzoek te openen naar veronderstelde oorlogsmisdaden tijdens het conflict in Afghanistan, in het bijzonder door het Amerikaanse leger en de Amerikaanse geheime diensten. In het bijzonder beticht de magistrate Amerikaanse soldaten en leden van de geheime dienst ervan gedetineerden te hebben gefolterd of brutaal te hebben behandeld. De meerderheid van deze voorvallen was tussen 2003 en 2004.

‘Elk moment kan het Internationaal Strafhof de opening van een formeel onderzoek tegen deze Amerikaanse patriotten bekendmaken die vrijwillig hun leven riskeerden, om onze natie, ons vaderland en onze gezinnen na de aanslagen van 11 september te beschermen’, zegt Bolton.

‘Ik wil een duidelijke en niet mis te verstane boodschap brengen van de president van de Verenigde Staten: de VS zullen alle nodige middelen aanwenden om onze landgenoten en hen van onze bondgenoten te beschermen tegen onterechte vervolgingen vanwege dit illegitiem hof’, zei de veiligheidsadviseur van Trump.

‘Wij zullen niet samenwerken met het Internationaal Strafhof, wij zullen geen assistentie verlenen, we zullen geen deel uitmaken van het Internationaal Strafhof. Wij zullen het Internationaal Strafhof zijn mooie dood laten sterven, want voor ons is het Internationaal Strafhof reeds dood’, aldus Bolton.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud