analyse

Wat te verwachten van Obama's State of The Union

Obama houdt vandaag zijn State of The Union. ©REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama is van plan de hoogste inkomens en financiële bedrijven extra te belasten. Het wordt een hoofdpunt in zijn State of the Union vanavond.

Door Roel Verrycken, onze correspondent in New York.

Door enkele achterpoortjes in de belastingwetgeving te sluiten die vooral de rijkste Amerikanen en financiële instellingen bevoordelen, wil Obama geld vrijmaken om de lagere sociale klassen bij te staan in de vorm van een belastingverlaging en gratis onderwijs.

Dat zijn de grote lijnen van een belastingplan van de Amerikaanse president. ‘Door de toplaag haar deel te doen bijdragen, kan de president op een verantwoordelijke manier investeringen betalen die nodig zijn om de middenklasse te helpen’, laat het Witte Huis weten.

Belastingverlaging

Concreet hoopt Obama de komende tien jaar 320 miljard dollar (275 miljard euro) aan extra inkomsten te genereren door erfenissen zwaarder te belasten en de toeslag te verhogen voor gezinnen die meer dan een half miljoen dollar per jaar verdienen. Bovendien wil Obama de honderd grootste banken van het land extra laten bijdragen.

De opbrengst moet dienen om belastingen voor de middenklasse over dezelfde periode met 175 miljard dollar te verlagen en gezinnen waarvan beide ouders werken een premie van 500 dollar uit te betalen. Bovendien wil Obama hoger onderwijs gratis maken voor sommige studenten, een plan dat 60 miljard dollar kost.

Republikeins congres

Obama zal het voorstel vanavond uit de doeken doen tijdens zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak. Die speech voor de leden van het verzamelde Congres en voor de televisiecamera’s vindt traditioneel plaats aan het begin van een nieuw jaar en geeft de president de kans het land toe te spreken en zijn intenties duidelijk te maken.

Ondanks de grote tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen laten beide partijen uitschijnen dat belastinghervorming een domein is waarin ze zeldzame compromissen kunnen sluiten.

Voor het eerst in zijn presidentschap zal de Democraat Obama dat doen voor een Congres dat volledig Republikeins kleurt. Sinds de Republikeinse partij de tussentijdse verkiezingen van november overtuigend heeft gewonnen, beheerst ze beide kamers van het Congres: de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Dat is meteen de reden waarom het heel onzeker is of de belastingplannen van Obama ooit werkelijkheid worden. De Republikeinen onthalen het idee maar koeltjes, vooral omdat ze allergisch zijn aan elke vorm van belastingverhoging. Begin 2013, vlak nadat Obama voor de tweede keer was verkozen, werden ze al gedwongen in te stemmen met een beperkte belastingverhoging voor de rijkste inwoners.

Ongelijkheid

Het Robin Hood-plan is de openingszet van een debat dat de komende twee jaar, het laatste kwart van Obama’s presidentschap, zal spelen tussen de twee partijen. Republikeinen dringen erop aan voor zowel bedrijven als voor individuen de lasten te verlagen, terwijl de president ongelijkheid wil bestrijden.

275
Obama hoopt 275 miljard euro extra inkomsten te genereren.

Met die erfenis wil Obama het Witte Huis verlaten en zijn partij op weg zetten voor de verkiezingen in 2016 die zijn opvolger moeten aanwijzen. Ondanks de tegenstellingen laten beide partijen uitschijnen dat belastinghervorming een domein is waarin ze zeldzame compromissen kunnen sluiten.

Stevige groei 

Ook nieuw aan deze editie van de State of the Union is dat de Amerikaanse economie er heel wat beter aan toe is dan tijdens Obama’s eerdere toespraken de voorbije zes jaar. De economie groeit stevig en de werkloosheid is gezakt naar 5,6 procent, het laagste cijfer sinds crisisjaar 2008. Tegelijk verkennen de beurzen nieuwe hoogtes.

Het valt te verwachten dat Obama in zijn speech ruimschoots zal stilstaan bij die ontwikkelingen. ‘Ik ben van plan te focussen op hoe we voort kunnen bouwen op de vooruitgang die we al gemaakt hebben en er kunnen toe bijdragen dat meer Amerikanen de verandering voelen in hun dagelijks leven’, zei Obama al in een voorsmaakje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud