Wereld juicht voor Obama

Barack Obama tijdens de Champions League-finale tussen Chelsea en Bayern in mei, op de G8 in Camp David (foto: Reuters)

Van over de hele wereld stromen felicitaties binnen aan het adres van Barack Obama, vannacht herkozen als president van de VS. Toch aarzelt niemand om Obama te herinneren aan zware uitdagingen zoals de economische crisis en de problemen in het Midden-Oosten.

Zowel op Twitter als op verscheidene nieuwsmedia stroomden vlak na de overwinning van Barack Obama de eerste reacties binnen van verschillende wereldleiders. De toon was quasi unaniem positief, de herverkiezing van Obama werd gunstig onthaald. Tegelijk maakten vele wereldleiders van het moment gebruik om Obama enkele uitdagingen in de maag te splitsen.

De Frans-Duitse tandem Hollande en Merkel gaven beiden aan de 'overwinning van Obama warm te onthalen'. Tegelijk nodigden ze de herverkozen president uit om in zijn nieuwe mandaat samen met hen te werken aan een heroplevende economische groei.

Door de recente Syrië-crisis was ook het Midden-Oosten niet uit de commentaren weg te branden. Brits premier David Cameron, op doortocht in Jordanië, zei dat het een absolute prioriteit moest zijn om de crisis in Syrië op te lossen.

Warm congratulations to my friend @barackobama. Look forward to continuing to work together.— David Cameron (@David_Cameron) November 7, 2012

 

Rusland en China, die in de VN Veiligheidsraad geen overeenstemming vinden met de VS over de Syrië-crisis, waren eveneens eensluidend positief. Russisch president Vladimir Poetin liet zich positief uit en hoopt dat de 'relance' in de relaties tussen de VS en Rusland zich voortzet.

Premier Dimitri Medvedev voegde daaraan toe 'verheugd te zijn dat de president van een machtig land niet iemand is die Rusland beschouwt als vijand nummer 1'. Verliezend Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney had tijdens de campagne meermaals de belofte gedaan zich hard te zullen opstellen tegenover Rusland. Ook de Chinese reactie lijkt volgens analisten het gevolg van Romney's harde houding tegenover China in de campagne. Aftredend Chinees president Hu Jintao hoopt dat 'de samenwerking tussen China en de VS naar een nieuwe fase wordt gebracht'.

In het Midden-Oosten waren de reacties gematigd positief. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu feliciteerde Obama en stelde dat de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten 'nog nooit zo sterk is geweest'.

Ook Egypte verwelkomt de de verkiezing van Obama en hoopt dat 'de vriendschap tussen beide landen ervoor kan zorgen om gemeenschappelijke doelen te bereiken, zoals gerechtigheid, vrijheid en vrede'.

Iran, tegen wie de VS sancties heeft lopen omwille van het nucleair programma van het land, stelt zich afwachtend op. Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen hopen dat de herverkiezing kan leiden tot het normaliseren van de betrekkingen tussen beide landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud