Werkloosheid in VS zakt naar laagste peil in 17 jaar

Een jobbeurs in de staat Virginia in de VS. ©Bloomberg

De werkloosheidsgraad in de VS is onverwacht onder 4 procent gezakt.

De Amerikaanse arbeidsmarkt wordt steeds krapper, blijkt uit het maandelijkse rapport van het ministerie van Arbeid. De werkloosheidsgraad daalde in april met 0,2 procentpunt naar 3,9 procent, het laagste peil sinds december 2000. Economen hadden 4 procent werkloosheid voorspeld.

De vermindering van de werkloosheid is vooral het gevolg van de dalende beroepsbevolking. De participatiegraad, de verhouding tussen de beroepsbevolking en de totale bevolking, verminderde van 62,9 naar 62,8 procent.

De jobcreatie veerde op. Het aantal banen groeide in april met 164.000. Dat is minder dan de verwachte 193.000, maar het aantal extra arbeidsplaatsen van maart werd opwaarts herzien naar 135.000.

Het valt op dat de krappe arbeidsmarkt niet leidt tot een snellere stijging van de lonen. 'De loongroei ontgoochelt', zegt ING-econoom James Knightley. Het gemiddeld uurloon steeg met 2,6 procent jaar op jaar, evenveel als in maart. Economen hadden een toename van de lonen met 2,7 procent voorspeld.

Maar de bescheiden loongroei is wellicht niet houdbaar. Knightley: 'We geloven nog steeds dat de loongroei zal versnellen. Dat zal voor de Amerikaanse centrale bank een katalysator zijn om agressiever de inflatiedreiging aan te pakken. We voorspellen nog steeds drie renteverhogingen later dit jaar.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud