Werkloosheid VS daalt voor het eerst sinds begin pandemie

Een winkel in de Amerikaanse staat Virginia afficheert dat hij personeel zoekt. ©AFP

De Amerikaanse arbeidsmarkt begint te herstellen dankzij de heropening van sommige bedrijven en winkels. Dat leidt tot een lagere werkloosheid.

Het aantal Amerikanen met een gewone werkloosheidsuitkering is in de tweede week van mei met 3,9 miljoen gedaald naar 21,1 miljoen, blijkt uit een wekelijks rapport van het ministerie van Arbeid. Het is de eerste keer sinds midden maart dat die groep uitkeringstrekkers vermindert. Economen hadden een stijging naar 25,7 miljoen voorspeld.

De bemoedigende cijfers gaan over Amerikanen die een klassieke werkloosheidsuitkering ontvangen van de staat waarin ze wonen. Ze zijn een aanwijzing dat ondernemingen opnieuw personeel aanwerven nadat ze in maart en april veel medewerkers hebben ontslagen.

Intrigerend

Maar niet iedereen is zo optimistisch. 'De forse daling van het aantal uitkeringstrekkers is intrigerend', zegt ING-econoom James Knightley. 'We betwijfelen of dat te danken is aan aanwervingen.'

41 miljoen
Job kwijt
Sinds de lancering van de quarantainemaatregelen midden maart hebben 41 miljoen Amerikanen hun baan verloren.

Hij merkt op dat de gepubliceerde cijfers geen rekening houden met het federale programma Pandemic Unemployment Assistance. Dat biedt hulp aan zelfstandigen en freelancers, omdat die geen beroep kunnen doen op een gewone werkloosheidsuitkering. Inclusief het federale programma krijgen 31 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering.

Het aantal ontslagen zakte vorige week voor de achtste week op rij, maar blijft hoog. Het aantal Amerikanen dat een eerste werkloosheidsuitkering aanvroeg, viel terug naar 2,12 miljoen, tegenover 2,45 miljoen de week voordien. Sinds de lancering van de quarantainemaatregelen midden maart hebben 41 miljoen Amerikanen hun baan verloren. Maar sommigen hebben intussen een andere job gevonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud