Advertentie

Westerse landen zien geen toekomst voor Assad in Syrië

De G7 vindt dat Syrisch president Basher al-Assad niet kan aanblijven als staatshoofd. ©REUTERS

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Groep van Zeven (G7), inclusief de VS dus, hebben gezegd dat Syrië zonder president Bashar al-Assad door moet.

De G7-top, die plaatsvindt in het Italiaanse Toscane, was bijeengeroepen om een politieke oplossing te vinden en een verdere militaire escalatie te vermijden.

De Groep van Zeven, bestaande uit de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan, had ook enkele partners uit het Midden-Oosten uitgenodigd. Het ging om Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Jordanië.

'Onze hoop is dat Assad geen deel uit maakt van de toekomst van Syrië.'
Rex Tillerson
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken

Ze zijn het erover eens dat Syrië verder moet zonder de Syrische president Bashar al-Assad. Ook Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei 'te hopen' dat Assad vertrekt. 'Onze hoop is dat Assad geen deel uit maakt van de toekomst van Syrië', klonk het.

Rusland

De ministers zeiden dat Rusland niet geïsoleerd mag worden. Het moet 'in zover mogelijk betrokken worden bij het politieke overgangsproces', zei de Italiaanse minister Angelino Alfano. 'We geloven niet dat de militaire oplossing de juiste is.'

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, riep Rusland dan weer op zijn steun voor het Assad-regime te stoppen. 'We zeggen aan de Russen: grijp deze mogelijkheid om jullie te distantiëren van de horror van het regime van Bashar al-Assad en eindelijk oprecht te tonen dat jullie vrede willen', aldus Ayrault.

Ondanks plannen van Washington komen er ook geen verdere sancties tegen Rusland en Syrië naar aanleiding van de gifgasaanval. Bij die chemische aanval kwamen 86 mensen om het leven.

De VS noemden het Syrische regime verantwoordelijk en bombardeerden als reactie een Syrische luchtmachtbasis. Nu zei Tillerson echter een niet-gewelddadige oplossing na te streven in Syrië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud