Advertentie

Yellen klaagt over 'politieke druk'

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, sprak aan de Universiteit van Michigan. ©Bloomberg

De onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank wordt 'bedreigd' door politieke druk. Dat zegt voorzitster Janet Yellen.

'Een vorm van bedreiging weegt op onze onafhankelijkheid', zei maandagavond Janet Yellen in een vragenronde aan de Universiteit van Michigan.

Ze verwees daarbij naar verschillende wetsvoorstellen in het Congres, die erop gericht zijn de manoeuvreerruimte van de Amerikaanse centrale bank in te perken. Yellen benadrukte dat het erg belangrijk is dat de centrale bank haar monetair beleid kan uitstippelen 'zonder politieke druk op korte termijn'. 

Een vorm van bedreiging weegt op onze onafhankelijkheid.
Janet Yellen
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

De Amerikaanse president Donald Trump werd niet bij naam genoemd, maar de nieuwe president heeft tijdens zijn campagne wel uitgehaald naar de centrale bank. Trump beschuldigde de instelling ervan de Democraten te helpen.

Yellen lijkt op haar beurt niet gewonnen voor de dereguleringsplannen van Trump in de financiële sector. De bankenregulering heeft er volgens haar niet toe geleid dat er minder kredieten zijn verstrekt.

Groei

Yellen zei ook dat de focus van de Federal Reserve aan het verschuiven is van het stimuleren van de economie naar de groei op een gelijk peil houden. Volgens Yellen is de economie 'vrij gezond' mede dankzij het langlopende stimuluspakket van de Fed dat de centrale bank stilaan aan het afronden is. De centrale bank koopt al sinds oktober 2014 geen 'verse' schulden meer op, maar houdt tot nader order wel haar balans op peil door de cash die afgeloste schulden opleveren te herinvesteren. 

'Als ik vooruitkijk, denk ik dat de economie in een gematigd tempo zal groeien', zei Yellen. 'Onze job zal zijn om via het monetair beleid te behouden wat we hebben bereikt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud