Olie maakt staatshoofden rijk

(tijd) - Olie maakt politieke leiders steenrijk. Dat becijferde het Amerikaanse zakenmagazine Forbes. In zijn toptien van rijkste staatshoofden nemen de leiders uit olierijke landen in het Midden-Oosten de eerste drie plaatsen in. De koning van Saudi-Arabië, Abdullah bin Abdulaziz, staat op één, gevolgd door sultan Haji Hassanal Bolkiah (Brunei) en sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahyan (Verenigde Arabische Emiraten).

Europa heeft vier vertegenwoordigers in de toptien. Zij danken hun fortuin vooral aan hun kunst- en antiekcollecties, hun vastgoedbelangen en hun aandelen in privé-bedrijven. De Cubaanse leider, Fidel Castro, en de president van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, vervolledigen de toptien. Obiang bouwde een fortuin uit dankzij de olie in zijn land.

Bij de schatting van Castro's fortuin baseerde Forbes zich op de controle die de man uitoefent over enkele staatsbedrijven. Castro is echter helemaal niet opgezet met zijn plekje in de toptien van rijkste staatshoofden. Hij beschuldigde Forbes al van smaad en dreigt met gerechtelijke acties. LD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie