Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De kern van slim beleggen. En wat errond zit.

Een voetbalteam dat alleen uit verdedigers of alleen uit aanvallers bestaat: daar wint u geen competitie mee. Voor uw beleggingen geldt precies hetzelfde. Ook die moet u de juiste opstelling geven om een aantrekkelijk rendement te scoren. Net daarom is een zogenoemde kern-satellietaanpak een uitgelezen methode als u belegt, of daarmee wilt beginnen.

Beleggen biedt op lange termijn een hoger potentieel rendement dan sparen. Wellicht bent u daarvan al overtuigd. Alleen is het voor beginnende beleggers niet altijd duidelijk hoe of waarin ze precies moeten beleggen.

Of u nu schaakt, solliciteert of op zoek bent naar een lief: met een doordachte strategie lukt alles beter. Om slimme keuzes te maken voor uw beleggingen, hebt u ook een strategie nodig. U legt uw financiële doelstellingen vast. U brengt uw middelen in kaart. En u bepaalt welk deel u gaat beleggen in de tijd. Vervolgens kiest u beleggingen die voor u het meeste potentieel opleveren en bij uw risicoappetijt passen. Hoe meer risico u neemt, hoe hoger het potentieel rendement dat u mag verwachten.

Advertentie

Maar ondanks al uitgekiende strategieën blijkt dat veel beleggers in de praktijk vooral vanuit hun buikgevoel werken. Een handvol aandelen van hippe techbedrijven die het al maanden goed doen, een tracker in goud (want dat blinkt tegenwoordig), een paar beleggingsfondsen die de buurman heeft aangeraden, en misschien nog wat biotechaandelen (want je weet maar nooit). Na een tijdje ogen andere beleggingen plots aantrekkelijker dan het boeltje dat u al bij elkaar geraapt hebt. En uw nonkel heeft ook nog wel een paar ‘goeie tips’. Bij veel beleggers is er na verloop van tijd geen sprake meer van een doordachte strategie en kopen en verkopen ze vooral op intuïtie. 

Kies een robuuste én simpele aanpak

Om op koers te blijven hebt u een strategie nodig die niet op uw buikgevoel is gebaseerd. En evenmin op een kansspel waarbij u lukraak aandelen koopt en verkoopt. Een kern-satellietbenadering is daarom voor de meeste beleggers het te volgen pad. 

De kern van uw portefeuille is daarbij fundament voor het behalen van uw doelstellingen. Een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om een belegd vermogen van 150.000 euro te hebben tegen uw pensioen. ‘In de kern parkeert u stabiele beleggingen met een relatief voorspelbaar rendementspotentieel op lange termijn. Dat kan bijvoorbeeld door te beleggen in trackers. Met een tracker volgt u op een passieve manier een (aandelen)index. Niet minder en ook niet meer. Dat lijkt een “luie” oplossing, maar er valt wel veel voor te zeggen’, vertelt Dieter Haerens, CEO van BinckBank België.

Gaat u elke maand 200 € sparen of beleggen?

Ontdek in 60 seconden waarom u nu moet beginnen met beleggen.

Bekijk de video

 

In de praktijk slagen slechts heel weinig beleggers erin om een marktconform rendement te behalen. Zo toont een studie van JP Morgan dat de afgelopen twintig jaar in de VS de doorsnee particuliere belegger slechts een gemiddeld jaarlijks rendement van 2,5 procent behaalde. En dat terwijl de S&P 500, de belangrijkste Amerikaanse aandelenindex, er jaarlijks gemiddeld 6,1 procent op vooruitging.

Door enkele wereldwijd gespreide trackers te kiezen die de belangrijkste markten repliceren (bijvoorbeeld 40% VS, 25% Europa, 25% Azië en 10% in zogenoemde ‘frontier markets’ of opkomende economieën) hebt u de risico’s al aardig gespreid en surft u gewoon mee met de markt. ‘Mooi meegenomen: in vergelijking met actief beheerde beleggingsfondsen zijn indextrackers veel goedkoper. Dat komt omdat de beheerskosten veel lager liggen bij trackers: ongeveer 0,2 procent, tegenover zowat 2 procent voor actief beheerde fondsen. Daar komen vaak ook nog instapkosten bij’, vervolgt Dieter Haerens.

Tijd voor de satellieten

‘Als die basis gevormd is, kunt u eigen accenten leggen door enkele satellieten toe te voegen. Dat kan door zelf in individuele posities te beleggen. Als u de risico's nog beter wilt spreiden, kunt u in plaats van losse aandelen investeren in regio’s, sectoren en thema's die een voorsprong kunnen nemen op het peloton. Bijvoorbeeld via thematische trackers of trackers die specifieke sectoren volgen.’ Zulke thema’s zijn robotica, millennials, consumententrends, klimaatoplossingen, veiligheid, water, opkomende middenklasse in Azië, en ga zo maar door.

De satellieten zijn in regel risicovoller dan de kern van uw portefeuille. Ze kunnen dus harder schommelen in waarde. Dat is dan ook de reden waarom u doorgaans meer in de kern van uw portefeuille dan in uw satellieten belegt. Als algemene vuistregel investeert u het best ongeveer 70 procent van uw portefeuille in de kern en zo’n 30 procent in uw satellieten. Maar laat dat geen wet zijn. Hoe meer u met uw beleggingen bezig wilt zijn, hoe meer u in uw satellieten kunt beleggen. Het evenwicht tussen uw kern en de satellieten wordt ook bepaald door uw doelstellingen en beleggingshorizon. Hoe dan ook: kiezen voor een kern-satelietaanpak is kiezen voor een evenwichtige balans tussen voorspelbaarheid, potentieel rendement en een gedegen risicobeheer. Zodat u en uw gezin er later de vruchten van kunnen plukken.

Geen tijd, zin of ervaring om met beleggen bezig te zijn? Dan kunt u ook kiezen voor laten beleggen. Het grote voordeel is dat uw beleggingen opgevolgd en bewaakt worden door beleggingsspecialisten. U hoeft zich dan ook niet bezig te houden met het beheer. Beleggen met dit soort oplossingen kan al tegen een heel democratische vergoeding. Kiezen voor laten beleggen kan al vanaf 10.000 euro.

Vergelijk het met verbouwingen aan uw huis. Hebt u zelf de tijd en de kennis om die zolder in te richten, of laat u dat beter over aan een vakman? Als u zelf belegt, moet u zelf een portefeuille samenstellen en de risico’s, opportuniteiten, prestaties opvolgen. In het andere geval doen onze beleggingsexperts dat voor u.

 

Belangrijke informatie

De inhoud van deze bijdrage is afkomstig van derden en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie