Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Tijd is geld - zeker voor beleggers

Tijd om te genieten. Tijd om met vrienden en familie samen te zijn. Tijd om die klus te klaren … Uw tijd is kostbaar. Hetzelfde geldt voor uw centen, want ook om uw vermogen uit te bouwen is tijd kostbaar. Hoe meer tijd uw vermogen krijgt om aan te groeien, en hoe vroeger u begint met beleggen, hoe meer u daar later de vruchten van plukt.

De coronacrisis was voor ons allemaal op een of andere manier een wake-upcall. Voor onze gezondheid. Voor de mensen die we koesteren. Voor onze dromen. Voor ons werk of onze studies. En ook voor onze portemonnee. Want als het virus een ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat een plotse tegenslag een grote groep mensen heel snel in financiële problemen kan brengen. De jongste Grote Geldenquête, die eind augustus uitgevoerd werd bij 1.000 Vlaamse gezinnen, toont aan dat 42 procent vreest dat zijn gezin in financiële problemen zal komen door de crisis.

Spaargeld = verliesgeld

Dat is opmerkelijk, want België is van oudsher een spaarland. Volgens de jongste gegevens van de Nationale Bank van België staat er ruim 400 miljard euro op de zicht- en spaarrekeningen van de Belgische gezinnen. Alleen is dat enorme bedrag natuurlijk niet netjes over alle 11,5 miljoen Belgen verdeeld.

Bovendien wordt wie vandaag spaart daar niet meteen beter van. ‘Spaargeld’ staat al enkele jaren gelijk met ‘verliesgeld’. ‘De inflatie ligt al jaren gemiddeld vele malen hoger dan het rendement dat u op een spaarboekje krijgt. Dat is rampzalig voor uw koopkracht’, weet Dieter Haerens, CEO van BinckBank België. Anders gezegd: de winkelkar die u enkele jaren geleden helemaal kon vullen met 200 euro, krijgt u vandaag voor datzelfde bedrag niet langer vol.

Een zetje nodig

Beleggen – ook met kleine bedragen – biedt nochtans een uitweg uit die patstelling. ‘Uit historische gegevens blijkt dat beleggen – zelfs met economische schokken zoals nu – op lange termijn uiteindelijk meer oplevert dan sparen. En daar doet de coronacrisis niets aan af’, vervolgt Haerens. Credit Suisse houdt al 120 jaar het rendement bij van aandelen, obligaties en spaarrekening in zijn Global Investment Returns Yearbook. De grote winnaar op lange termijn? Aandelen.

De spaarrente is laag en dat zal waarschijnlijk nog jaren zo blijven. Toch stellen mensen de beslissing om te starten met beleggen uit. Sparen voelt misschien vertrouwd en veilig aan en is eenvoudig, maar het biedt op de lange termijn niet het beste rendement. Want is het wel zo veilig om te sparen en onveilig om te beleggen? Op lange termijn lijkt er maar één zekerheid: als u niets doet, is de kans dat u verarmt het grootst.

Misschien herkent u dat? Dat u wel degelijk beseft dat het goed zou zijn om te beleggen, maar dat het er maar niet van komt om het te regelen.

Een crisis zoals deze bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is om dat toch te doen. U wilt misschien iets eerder stoppen met werken of wat overhouden voor uw kinderen. En de levensstandaard behouden die u gewoon bent. ‘Terwijl u nu hard werkt voor uw geld, vergeet u misschien dat uw geld ook hard moet werken voor u. Dat kunt u dus niet last minute regelen, door op latere leeftijd nog snel wat geld opzij te zetten door te beleggen. Zeker omdat het wettelijk pensioen de komende decennia steeds meer onder druk komt. Beleggen doet u voor de lange termijn, u streeft naar een rendement over een periode van minstens 5, 10 en liefst 20 jaar of langer’, beklemtoont Dieter Haerens.

Laat uw geld groeien

En dus moet u op tijd beginnen. Bouw stap voor stap uw vermogen op. Dat betekent uiteraard niet dat u al uw spaargeld gaat beleggen. Een oorlogskas van 3 tot 6 maanden netto-gezinsinkomen blijft voor de doorsnee Belg essentieel om al dan niet onverwachte extra kosten te overbruggen. Zo vermijdt u dat u uw beleggingen moet verkopen als de beurs op dat moment minder presteert.

‘Door periodiek te beleggen kunt u over meerdere jaren uw vermogen laten groeien. Niet alleen door regelmatig in te leggen, maar ook omdat u zo over een periode van 5, 10, 15 jaar of langer uw geld kunt laten renderen op de beurs. Zo brengt u een sneeuwbaleffect op gang dankzij het effect van de samengestelde intrest’, vertelt Dieter Haerens. ‘Albert Einstein noemde dat niet voor niets het achtste wereldwonder. Het rendement (uit bijvoorbeeld dividenden) kunt u herbeleggen om ook hierop rendement te genereren. Zo krijgt u rendement op rendement. Hoe vroeger u begint, hoe beter. Want tijd is kostbaar als u belegt.’

Door periodiek te beleggen hoeft u ook niet te piekeren over het 'beste' instapmoment, want dat kan niemand voorspellen. Met periodieke beleggingen investeert u op regelmatige tijdstippen. Het is-dit-het-goeie-moment-vraagstuk wordt daardoor irrelevant. Door periodiek te beleggen vlakt u bovendien de pieken en dalen op de beurs uit, en streeft zo een gemiddeld potentieel rendement over een langere periode na.

De risico’s van beleggen, uitgedrukt als 'beweeglijkheid' van uw rendement en uw geld, zijn groter dan van sparen. De beurs zal soms grillig en beweeglijk zijn – ook als u gaat beleggen. Maar hou juist in tijden van onzekerheden de lange termijn in de gaten. Door een lange horizon en goed te spreiden, kunt u de risico’s beperken.

Moet ik een miljonair zijn om te beleggen?

 

Nee, beleggen is vandaag democratischer dan ooit. Door periodiek te beleggen - bijvoorbeeld elke maand 200 euro – bouwt u al een goed gespreide portefeuille op.

 

Belangrijke informatie

De inhoud van deze bijdrage is afkomstig van derden en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie