opinie

Betekenen AI en IoT het einde van uw baan?

Betekenen Artificiële intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) het einde van uw baan? Helemaal niet. Maar een slimme Belg begint vandaag wel al met de trainingen en vaardigheden die hij nodig heeft voor zijn job in 2030.

Artificiële intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) boosten de productiviteit en creëren betere producten en diensten. PwC berekende dat dankzij AI en IoT het BBP tegen 2030 met zo’n 14 procent kan groeien. Dat is het equivalent van ongeveer 15 miljard  dollar. Dergelijke technologie wordt doorslaggevend voor de productiviteitsgroei en een optimalisatie van de arbeidskosten. We zien nu al tal van voorbeelden rondom ons, van zelfrijdende auto’s en voorspellend onderhoud van machines tot slimme huizen en steden.

Met een recent AI-onderzoek in 29 landen waaronder België wou PwC een beter zicht krijgen op de impact van technologie tegen 2030 voor de verschillende industriële sectoren en geslachten, leeftijden en opleidingsniveaus. Wat blijkt? Niet alleen eenvoudige computertaken en repetitieve activiteiten maken veel kans op automatisering, maar ook complexe, ongestructureerde gegevensanalyses en financiële voorspellingen. 30 procent van het aantal jobs in België heeft een grote kans om geautomatiseerd te worden, vooral in de productie van verbruiksgoederen en de bouwnijverheid.

Moeten we bang zijn voor automatisering? Zullen robots onze jobs inpikken? Absoluut niet. We moeten overheden, bedrijven en de actieve bevolking net sensibiliseren: bereid nu al de werkenden van morgen voor. John Hawksworth, hoofdeconoom van PwC: ‘De banen die door automatisering verloren gaan, worden op lange termijn waarschijnlijk voor een groot deel gecompenseerd door nieuwe banen. Die zullen het gevolg zijn van de bredere en meer welvarende economie die de nieuwe technologie mogelijk maakte. De automatisering zal tegen 2030 niet tot grootschalige technologische werkloosheid leiden, net zo min als dat is gebeurd in de decennia sinds het begin van de digitale revolutie.’

Nu moeten we al maatregelen nemen: nieuwe vaardigheden aanleren, voortdurende bijscholing en van jongs af aan digitale vaardigheden bijbrengen. Dankzij continue vorming passen mensen zich gemakkelijker aan technologische veranderingen aan, en ontwikkelen ze de vaardigheden die nodig zijn voor het ontwerpen en superviseren van AI-systemen. Zo kunnen ze de output ervan interpreteren, juist reageren en de gepaste beslissingen nemen.

België was altijd al een voorloper in wereldhandel en mondiale investeringen. Daarom moeten de overheid en onze bedrijven AI en IoT omarmen, de risico’s op het verlies van banen en privacy beperken, en de toename van de productiviteit verwelkomen. En natuurlijk dit alles omzetten in een competitief voordeel voor de economische en sociale welvaart van het land.

Nikolaos Loutas, Data and Analytics Director, PwC Belgium

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.