Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Ferme Abattoir: circulaire economie met vis en groenten

De Ferme Abattoir bevindt zich op het dak van een oude slachthuissite. ©Melvin Kobe

Een stadsboerderij boven op een nieuwe voedselmarkt op een oude slachthuissite: dat is al behoorlijk innovatief, maar de Ferme Abattoir in Anderlecht heeft nog meer troeven. Ze combineert tuinbouw en aquacultuur in serres, aquaponie en groentekweek in open lucht. Ze ontpopt zich daarmee tot een stedelijk uithangbord van de circulaire economie.

Met een totale oppervlakte van 4.000 vierkante meter is de nieuwe stadsboerderij meteen ook een van de grootste in Europa. ‘We inspireerden ons op een innovatief aquaponie-project in Berlijn’, vertelt architect en uitbater Steven Beckers. Hij is ook de oprichter van BIGH (Building Integrated GreenHouses).

Stadsboerderijen zien we stilaan meer en meer opduiken. ‘Het unieke aan dit project? We hergebruiken de warmte van de koelinstallaties van de voedselmarkt om zowel de serres als het water voor de aquacultuur op temperatuur te houden. Wij staan dus koelte af aan de voedselmarkt en maken tegelijk dankbaar gebruik van hun overtollige warmte.’

De Ferme Abattoir is een aquaponische boerderij. Ze combineert de kweek van vissen met de teelt van groenten in een gesloten watersysteem.

Steven Beckers
uitbater Ferme Abattoir

‘Daarnaast gaat het hier ook om een aquaponische boerderij, die de kweek van vis en groenten combineert. Met andere woorden: de kweek van vissen wordt gekoppeld aan de teelt van groenten in een gesloten watersysteem met een biologische filter.’

Recycleerbare materialen

Rode draad in dit nieuwe project: de ambitie om lokaal voedsel te kweken voor lokaal gebruik. ‘We houden de transportketen dus zo kort mogelijk, wat uiteraard een heel stuk duurzamer is. Ook door de CO2-uitstoot en de warmte van de gebouwen te hergebruiken, realiseren we een belangrijke besparing. In theorie kun je dit project ook op het platteland opzetten, maar dan vervalt wel een stevig deel van het circulaire opzet’, vertelt Steven Beckers.

Uitbater en architect Steven Beckers: 'Op jaarbasis kunnen we hier 35 ton baars en 15 ton tomaten produceren.' ©gf

‘Bovendien heb ik er als architect over gewaakt dat bij de bouw van de stadsboerderij uitsluitend met recycleerbare materialen werd gewerkt. Alle bouwmaterialen kunnen probleemloos elders hergebruikt worden. Ook het sociale aspect van dit project is voor mij essentieel: we verschaffen hier werk aan de lokale bevolking en brengen de kweker en de consument opnieuw een stuk dichter bij elkaar.’

Met tweemaal 2.000 vierkante meter is de stadsboerderij meteen al een van de grootste in Europa. Maar Steven Beckers ziet het op termijn nog grootser. ‘We leerden hier dat een grotere oppervlakte de rendabiliteit van het project ook een stuk de hoogte doet ingaan. Om je een idee te geven: op jaarbasis kunnen we hier nu 35 ton baars en 15 ton tomaten produceren. Dat is lang niet slecht, maar op termijn mikken we op stadsboerderijen met een nog grotere oppervlakte. Dat is niet gemakkelijk, maar ook niet onrealistisch. Vandaag hebben we nog een tiental nieuwe locaties op het oog, onder meer in Gent, Antwerpen en Waals-Brabant.’

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie