sabato

100% natuurlijk wellnessen in IJsland

Kokende modderpoelen in Reykjadalur. ©Kat De Baerdemaeker

Wellness is hot in IJsland, letterlijk en figuurlijk. Onder de dunne aardkorst van het vulkanische eiland borrelt het als in een heksenketel. De ondergrondse stoom en de mineraalrijke warmwaterbronnen maken het tot een van de beste plekken voor een spa puur natuur.

Zeg IJsland, en je denkt meteen aan zijn geïsoleerde ligging, ruige klimaat, grillige natuur, maar ook aan zijn wispelturige vulkanen, heetwaterbronnen, borrelende modderpoelen en stomende fumarolen. Uitzonderlijke natuurfenomenen die de perfecte ingrediënten vormen voor een 100 procent natuurlijke en weldoende onderdompeling in de schoot van Moeder Aarde.

Met 800 warmwaterbronnen hebben ze in IJsland niet meteen en tekort aan stoom of heet water. In de hoofdstad Reykjavik fungeerde de heetwaterbron Laugardalur lang voor de komst van de wasmachines dan ook al als wasserette en elektriciteitscentrale. Ze voorzag de hoofdstad van stoom en warmte. Tot op vandaag wordt het grootste openluchtzwembad van Reykjavik met stoom uit Laugardalur gevoed.

Blue Lagoon. ©Kat De Baerdemaeker

Hoewel vooral het zuiden van het eiland geothermisch erg actief is en bezaaid is met geisers, warmwaterbronnen en vulkanen als de Eyjafjallajökull en de Grímsvötn, haalt zowat het hele eiland zijn stroom én verwarming uit geothermische bronnen.

HOT SPOTS
De beste natuurlijke pools van IJsland.


1. Blue Lagoon Deze natuurlijke geothermische spa behoort tot de beste ter wereld. Het zilte water bevat veel mineralen - vooral siliciumdioxide (kwartsstof) - en kleurt daardoor onwezenlijk blauw. 38 °C gegarandeerd! www.bluelagoon.com
2. Laugarvatn Fontana Een modern badcomplex vlak bij Geysir, opgetrokken uit hout en graniet, idyllisch gelegen aan de voet van het meer van Laugarvatn. www.fontana.is
3. Hofsos Thermal Bath Een infinity pool. Hedendaagse architectuur met een verbluffend uitzicht op het Ksagafjördur-fjord.
4. Krossanes Afgelegen, maar idyllisch bad op het gelijknamige rotsige strand in de nabijheid van Nordurfjordur, in het westelijke fjordgebied.
5. Laugardalur Reykjaviks grootste geothermische zwembad, te midden van een populair recreatiepark dat vooral in trek is bij de locals. www.laugarspa.is
6. Laugaskard Pittoresk zwembad uit de jaren veertig met continu verse aanvoer van warm water en stoom recht uit de aarde. Laugaskard vind je in de gemeente Hveragerdi, op 45 kilometer van Reykjavik.
7. Nauthólsvík Een klein wit strand dat op zonnige dagen volgepakt ligt met zonnekloppers. Het geheim van dat succes? Twee hottubs, gevuld met water van 38 °C en een lang, ondiep zwembad met geothermisch opgewarmd zeewater op het strand.
8. Reykjadalur Op nog geen uurtje rijden van Reykjavik kan je er baden in het door warmwaterbronnen opgewarmde stromende rivierwater. Geliefd bij de locals.
9. Myvatn Nature Bath Een modern bad, gevoed door mineraalrijk geothermisch water in het noordoosten van het eiland. Met wat geluk spot je hier 's winters het noorderlicht. www.jardbodin.is/en

 

Parabolisch
Mijn wellnesstocht begint in westelijke richting. Een kleine drie kwartier na mijn aankomst in de luchthaven sta ik in de heuvels van Reykjadalur, het actiefste warmwaterbronnengebied van IJsland. De blauwe hemel wordt af en toe onderbroken door witte rookpluimen. Ze zijn afkomstig van de geisers en de borrelende modderpoelen in het Varnà-riviertje, dat door de heuvels kronkelt. Na een mooie wandeltocht laat ik me, samen met een stelletje locals, in het water zakken en geniet van de warmte in een verstild decor.

Precies omdat het zo overvloedig aanwezig is, zijn ook alle zwembaden in deze regio gevuld met natuurlijk mineraalrijk heet water. Een pareltje is Laugaskard, aan de rand van Hveragerdi. Dankzij de parabolische jarenveertigarchitectuur én het overvloedig weerkaatste zonlicht kan je hier in gelijk welk seizoen gewoon in badpak of zwembroek liggen te zonnen. Zelfs als de schrale wind en de vriestemperaturen het land in hun greep houden.

Brood uit de grond
Na een overnachting in een typische IJslandse boerderij in de buurt van Selfoss, zet ik de volgende dag koers naar Geysir. De wolken hangen laag en er staat een gure wind. Voor stabiel weer moet je niet naar dit eiland komen: de weerupdates zijn hier nauwelijks bij te houden.

De heuvelachtige streek ten noorden van de hoofdstad wordt wel eens de 'Gouden Driehoek' genoemd. Dat is te danken aan drie merkwaardige natuurfenomenen. Het Nationaal Park Pingvellir, de waterval van Selfoss en Geysir, de grootste springbron en toeristische trekpleister van het land. Jammer genoeg werd de krachtige geiser die met regelmatige intervallen zijn waterfontein 60 meter hoog de lucht in spuwde, letterlijk om zeep geholpen. Om de fontein te activeren, bleek zeep een handig middeltje. Alleen hebben de IJslanders blijkbaar iets te veel sop in hun wereldvermaarde geiser gegoten. Hierdoor ligt hij er al enkele jaren uitgeteld bij. Gelukkig activeerde een aardbeving in de buurt de kleinere Strokkur-geiser. Die geiser braakt nu om de acht minuten met een ongeziene kracht tonnen water uit.

Ik ga baden in de Laugarvatn Fontana, een modern complex, opgetrokken uit hout en graniet aan de oevers van het gelijknamige schilderachtige meer. De stoombaden zijn boven op een hotspring gebouwd. Ik hoor het hete water onder de grond borrelen. Als afkoeling doet het ijskoude water van het meer dienst. Helemaal uniek is dat je hier na afloop van je wellnesskuur een stuk brood kan eten dat - jawel - ín de aarde is gebakken. Een pan gevuld met brooddeeg wordt letterlijk in een gat in de grond gestopt. Het stomende ondergrondse water doet de rest. Zeker proberen.

Baden in water van 38 °C in het Varnà-riviertje. ©Kat De Baerdemaeker

Buitenaards blauw
Op mijn laatste dag in IJsland hullen lage wolken de omgeving in een wezenloos, mysterieus licht. Geen weer voor een wandeltocht, maar perfect voor een duik in IJslands beroemdste warmwaterbad: de Blue Lagoon, uitgeroepen tot een van de tien beste spa's ter wereld en op slechts enkele kilometers van de hoofdstad.

Een dikke, witte rookpluim van de geothermische energiecentrale stijgt op van tussen de eindeloze lavavelden. Het superhete water (160 °C) wordt daar op 2.000 meter diepte omhooggepompt, waarna het via een stelsel van pijpen wordt afgekoeld en naar de lagune geloodst.

Langs de weg loopt een stroompje. De bijna buitenaardse, melkachtige, blauwe iriserende kleur is het resultaat van de unieke combinatie van mineralen, parelwit silicium en blauwgroene microalgen. Een natuurlijk goedje dat niet alleen medisch, maar ook als schoonheidsmiddel zijn verdiensten heeft en van de Blue Lagoon een unieke, weldadige ervaring maakt.

PRAKTISCH

Ernaartoe? Icelandair vliegt verscheidene keren per week van Brussel naar Reykjavik. Reistijd: amper drie uur. www.icelandair.be IJslandreizen-Zuiderhuis is gespecialiseerd in de organisatie van zowel individuele als groepsreizen op het eiland.
zuiderhuis.be/ijslandreizen
Waar logeren? We verbleven op de boerderij Vatnshot in de buurt van Selfoss.
www.stayiniceland.is
Ook een aanrader is 101 Hotel in Hverfisgata, net buiten het centrum van Reykjavik én met een indrukwekkende kunstcollectie.
http://101hotel.is

Advertentie
Advertentie