sabato

Opruimen tegen burn-out

De Japanse opruimgoeroe, Marie Kondo. ©RV

'Doe geen detox, maar zuiver je kast.' 'Bedank je cd-collectie en zeg jouw twee dozijn jeansbroeken vaarwel.' De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo is in geen tijd uitgegroeid tot een bestsellerauteur. Van Tokio tot New York is ze de nieuwste talk of the town. Benieuwd of ook Vlaanderen zal zwichten voor haar boek 'OPGERUIMD! De manier om orde en rust in je leven te brengen'.

'Bedankt voor alles', mompel ik tegen de levenloze blauwe bloes in mijn handen. 'Bedankt dat je me hebt geleerd dat ik er met petroleumblauw uitzie als een stijve secretaresse.' Ik gooi het afgedankte bloesje zachtjes op de stapel kleren die straks de deur uitgaan.

Hoeveel vrouwen hebben vandaag hun ongedragen pulls vaarwel gezegd? Hun te kleine broeken en bloezen bedankt? Te weinig, als het van Marie Kondo (30) afhangt. 'Voor mij is het heel natuurlijk om de spullen die ons steunen te bedanken', zegt de Japanse die met haar opruimstrategie de wereld op het propere pad wil brengen. Kondo's tactiek - die ze ietwat ongeïnspireerd de KonMarie-methode noemt - is simpel: opruimen doe je maar één keer. Zolang je het maar grondig doet. Alle spullen die geen vreugde brengen of niet levensnoodzakelijk zijn, vliegen de deur uit. Maar niet voor je ze even aanraakt, bedankt en dan pas afdankt.

Die methode is intussen een hype in Japan. Het boek 'Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven aan te brengen' is in de VS en het VK al een bestseller - Kondo maakt gewag van 2 miljoen exemplaren - en kwam al uit in Italië, Polen, Duitsland en zelfs Brazilië en Korea. Nu maakt het boek de oversteek naar Europa: de Nederlandse versie ligt net in de winkel en ook een Franse vertaling komt eraan.

©Sella Molenaar

Kondo is een beroemdheid in haar thuisland. Ze is te zien in talkshows en magazines en haar leven werd zelfs verfilmd. Daarbovenop verdient de dertigjarige - die als kleuter al liever de kasten van het schoollokaal ordende in plaats van tikkertje te spelen - haar brood met haar adviesbureau, dat mensen helpt hun huizen aan de kant te krijgen en schoon schip te maken.

'Ik help ze naar al hun bezittingen te kijken. Zijn die broodnodig?', legt de frêle Japanse uit. 'Brengen ze hun vreugde? Zodra mijn klanten beslist hebben wat ze willen houden, help ik ze ook alles te organiseren. Eens en voor altijd. Zelf ruim ik nooit mijn kamer op. Omdat die al netjes is.' Kondo stapelt zelfs haar wortels in een flessenhouder in haar koelkast, maakt elke dag plichtsgetrouw haar handtas leeg en noemt opruimen een feest.

Marie Kondo claimt dat geen enkele klant ooit terugkeerde naar het rommelinferno. Integendeel, wie klaar is met opruimen, mag zich opmaken voor een nieuwe start. 'Je leven resetten door op te ruimen', heet dat. Met een lijstje vol wonderverhalen zet ze die claim kracht bij: gestegen verkoopcijfers, iemand die onverwacht contact opneemt, vrouwen die spontaan afvallen, de hele mikmak passeert de revue.

Behalve een serieuze korrel zout heb je bij het lezen van dit boek ook stalen zenuwen nodig om je door de talloze herhalingen à la 'Je kunt je leven veranderen' of 'inrichten zoals je dat altijd al wilde' te worstelen.

Opruimfestival
Als één persoon mijn antisoulmate is, is het wel 'clean queen' Marie Kondo. Maar de gedachte dat zelfs ik herboren kan worden als een ordelijke versie van mezelf vervult me met hoop. Eerste stop: de kleding. Je kast opentrekken om na een vluchtige blik te beslissen dat alles het houden waard is, wordt beschouwd als vals spelen. 'Kieper alles uit je kast en gooi het in één grote stapel op de vloer', is Kondo's devies. Handig: de helft van mijn kleren ligt al op de vloer. Met duivels plezier gooi ik de rest van mijn kast en de her en der rondslingerende truien en sokken op de metershoge stapel. Elke bloes, top en zelfs panty gaat door mijn handen. Krijg ik 'een rilling van blijdschap'? Op de 'houden maar'-stapel. Zo niet: weg ermee. De kledingstukken die de selectie niet overleven, worden wel vriendelijk bedankt. Als een soort beschaafd vaarwel na een uitgebluste relatie.

Op de achtergrond geen deuntjes - 'radio of muziek verstoren de interne dialoog tussen eigenaar en bezittingen' - en ook mijn slobberige trui ruil ik in voor een jurkje. Want voor wat Kondo liefdevol het 'opruimfestival' noemt, ga je netjes gekleed. Als ze het heeft over wijde joggingpakken en huiskledij kan de kalme Kondo haar horror nauwelijks verbergen.

Hoe je t-shirts moet plooien volgens de Kon-Mari method

Met twee donkerblauwe pumps in mijn handen geklemd probeer ik krampachtig de ratio uit te schakelen. Brengen die pijnlijke maar prachtige pumps mij vreugde? Hoeveel geluk kunnen objecten ons überhaupt brengen? Gooien we niet beter alles weg om, zoals Diogenes, in een ton te gaan leven? Ik schud de filosofische vragen van mij af en worstel me door de rest van het klerenkerkhof op de grond. Less is more.

Daarna volgen de boeken, de dvd's, de papieren en de prullen. Vooral paperassen - 'die zullen je toch nooit vreugde brengen' - ontsnappen niet aan Kondo's poetswoede. Gebruiksaanwijzingen? Weg ermee. Loonbrieven? In de vuilnisbak. Kabels waarvan je niet meer weet waar ze in te pluggen? Onverbiddelijk de vuilnisemmer in, want de kans is groot dat je ze toch niet zult gebruiken. Bevind je je later toch toevallig in hoogdringende kabelnood, dan kun je nog wel een nieuwe kopen, schrijft Kondo. 'Dat is trouwens ook sneller dan de oude proberen terug te vinden.' Over waar je die nieuwe kabel dan nadien moet opbergen, rept ze met geen woord.

Tempelmaagd
Kleding in stapeltjes opbergen - zoals in de boetieks - noemt Kondo niet alleen onpraktisch, maar ook onaardig. Dus heeft ze haar eigen vouwmethode: T-shirts moet je opvouwen/oprollen en rechtop in de lade plaatsen, zoals een sushi in een bentobox, zodat je ze allemaal in één blik kunt zien. Voor de echte klunzen zijn er populaire YouTube-filmpjes waarin Kondo alles netjes demonstreert.

Vouwen is een belangrijk aspect van de Japanse traditie, al is het maar omdat Japanse huizen gewoonweg kleiner zijn dan westerse. Kimono's worden bijvoorbeeld op een zeer specifieke manier opgevouwen en alleen in daarvoor bestemde lades opgeborgen. Maar Kondo zoekt er meer achter. 'Als we onze kleren in de hand nemen en ze netjes opplooien, geven we energie door. Dat heeft een positief effect op onze kleren.'

Marie Kondo, een voormalige tempelmaagd, stapelt in haar koelkast zelfs de wortels in een flessenhouder. ©Sella Molenaar

Of de Japanse werkelijk gelooft dat kleren zich iets aantrekken van energievelden, valt te betwijfelen. Maar het hele idee dat objecten een ziel bezitten en dat we er daarom maar beter zorg voor dragen, is niet zo vreemd in Japan.

Kondo doet ook niet mysterieus over waar ze de mosterd haalde: ze werkte vijf jaar lang als tempelmaagd in een shintotempel. In de traditie van de Japanse shinto-godsdienst worden objecten als 'bezield' beschouwd en ligt de nadruk op ritueel zuiveren. 'Er hangt een soort puurheid en kalmte in de lucht in de tempels. Er zijn geen overbodigheden. Dezelfde atmosfeer hangt in een opgeruimde kamer.'

Het moet gezegd: behalve mijn kast is ook mijn hoofd na het urenlange wikken en wegen een pak leger. 'Als je kamer net is, kun je niet anders dan naar binnen kijken', schrijft Kondo 'Dan zie je wellicht kwesties die je uit de weg bent gegaan.' Mijn prangendste kwestie: hoe krijg ik die zes uur van mijn leven terug?

Nochtans duurt de gemiddelde Kondo-opruimdetox niet eens zes uur, maar zes maanden. Niet dat Kondo met haar goed draaiend consultancybedrijf een halfjaar lang de handjes van haar klanten vasthoudt. In twee uur tijd moeten ze de strategie onder de knie hebben. En in die tijd slaagt Kondo er naar eigen zeggen in de echte hamsteraars van hun dierbaarste bezittingen te ontdoen.

Pas dan begint het fantastische, vers geresette leven. Een vrouw zette na haar cursus zelfs haar man bij het groot huisvuil. 'Jouw cursus heeft me doen inzien wat ik echt nodig heb en wat niet. Dus ben ik gescheiden.'

'Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen' is uit bij A.W. Bruna. 18,95 euro.

Hoe opruimgoeroe Marie Kondo een boekenkast reorganiseert


Lees verder

Advertentie
Advertentie