Recept | Petit pot de crème volgens Maria Bartuszová

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Untitled’ van Maria Bartuszová.

‘Toen ik de plaasteren sculpturen van de Slovaakse Maria Bartuszová (1936-1997) in Tate Modern in Londen zag, kwamen spontaan herinneringen uit mijn kindertijd terug. We knutselden toen ook vaak met gips. En we beplakten ballonnen met papier-maché. Als we die lieten ontploffen, bleef er een mooie ronde vorm over die we beschilderden. Geïnspireerd door haar dochter, goot Bartuszová gips in ballonnen en boetseerde die onder water tot organische vormen. Eieren, regendruppels, slakken, klieren: haar abstracte werken leunen heel dicht aan bij de natuur. En zelfs bij gerechten, want sommige lijken op een ingebonden gebraad.’

‘Omdat ze haar beelden onder water boetseerde, deed dit werk me denken aan een ‘petit pot de crème’: een eierdessert met jasmijnthee, dat je au bain-marie laat garen in de oven. Geserveerd in eierschalen wordt die klassieker uit de Franse keuken een eetbare Bartuszová.’

Advertentie
‘Untitled’ van Maria Bartuszová.
©Tate 2022

Recept

Petit pot de crème à la Bartuszová

Advertentie

Ingrediënten

  • 40 cl melk
  • 3 eieren + 5 extra voor de schalen
  • 80 gr. suiker
  • 2 soeplepels jasmijnthee
  • 1 el vloeibare honing

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 C°.
  2. Kook de melk op in een steelpannetje. Voeg als ze kookt de jasmijnthee toe, dek af, en laat 5 minuten van het vuur infuseren.
  3. Filter de melk en houd ze warm. Breek drie eieren in een kom, maar hou de eierschalen bij. Maak de eierschalen schoon, samen met de resterende eieren. Klop de eieren los met de suiker en de honing.
  4. Giet de zeer hete melk er in een straaltje bij, onder voortdurend kloppen. Verdeel de bereiding in eierschalen die je rechtop zet in een plastic eierdoos. Zet ze au bain-marie gedurende 35 tot 40 minuten in de oven. Controleer de gaarheid van de crèmes met een mes, haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Plaats ze daarna een uur in de koelkast.
Petit pot de crème volgens Maria Bartuszová.
©Piet De Kersgieter
Advertentie
Advertentie
Advertentie