Recept | Popcorn volgens Franck Scurti

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘La Dette’ van Franck Scurti bij Galerie Michel Rein.

In ‘Chef-d’Œuvre’ ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.

‘‘What goes up must go down’ heet de huidige expo bij Michel Rein in Brussel. Een zegswijze uit de financiële wereld, al kun je die uitdrukking evengoed existentieel interpreteren: niets blijft eeuwig goed gaan. De groepstentoonstelling bundelt allerhande werken over geld. Zoals de sculptuur ‘La Dette’ van Franck Scurti: een valies in nageschilderd krokodillenleer vol nagemaakte popcorn, ge­boetseerd in gips. Scurti gebruikt hier popcorn als symbool voor massavertier, maar hij toont hem in de ‘serieuze’ context van een ‘white cube’ galerie. Brood en spelen, daar heeft de kunstwereld inderdaad vaak wat van mee. Soms lijkt kunst entertainment, vlot consumeerbaar als popcorn bij een blockbusterfilm.’

Advertentie

‘Tegelijk doet de popcornsculp­tuur denken aan Felix Gonzalez-Torres, de kunstenaar die – als ode aan zijn overleden partner – een berg snoepjes in de hoek van een museum of galerie­ruimte gooide. Iedereen die een snoepje at, deelde in het rouwproces. Torres’ snoep is echt, bij Scurti zijn de popcorn én de koffer fake.’

‘Bij mij is de popcorn wel echt, maar in de smaak zit een schijnbeweging: ik gebruikte zoethout, maar toch smaakt het zout.’

©Galerie Michel Rein

Recept

Popcorn volgens Franck Scurti

Advertentie

Ingrediënten

  • 110 gr. maïs voor popcorn
  • 180 gr. maïskiemolie
  • 2 el zouthoutpoeder
  • Fijn zout
Advertentie
©Piet De Kersgieter
Advertentie

Bereiding

Neem een pan waar een deksel op past. Doe de olie in de pan en laat heet worden. Voeg de maïs toe en laat onder deksel poffen. Haal de gepofte popcorn uit de pan en laat uitlekken. Kruid af met zoethoutpoeder en fijn zout. Presenteer in een houten doos, zoals Franck Scurti.

Advertentie