sabato

Uw SabaTO-DO voor deze zomer

©rv

Bezoek de pop-ups die neerstrijken aan de kust, ontdek muurschilderingen in (on)bekende hoekjes en waag je aan een roomijs als alcoholisch digestief: uw sabaTO-DO voor deze zomer.

Te bezoeken: Zon, zee en straten bekijken

In Oostende

©rv

Vroeger was Londen de hoofdstad van de streetart, maar dankzij The Crystal Ship lijkt Oostende die titel steeds meer naar zich toe te trekken. Sinds 2016 lokt het gratis kunstparcours troepen dagjestoeristen naar de machtige muurschilderingen in (on)bekende hoekjes van de badstad. Met tien nieuwe werken staat de teller dit jaar op 59.

De laatste nieuwigheid is de ‘chatbot’: een interactieve Facebook Messenger-app die je via je telefoon door de stad gidst, maar gewoon de kaart ophalen in het toeristisch informatiepunt kan gelukkig ook.

En nu ook in Nieuwpoort

©rv

De aansluitende villa’s op de Nieuwpoortse Zeedijk waren de laatste der Mohikanen: vijf historische huizen te midden van hoge nieuwbouw.
In 2020 worden ze gesloopt - om ze te vervangen door... appartementsgebouwen - maar hun einde zal niet onopgemerkt verlopen: in samenwerking met het streetartfestival The Crystal Ship uit Oostende stelde de projectontwikkelaar Oli B aan. Deze Brusselse kunstenaar mag de gebouwen nog een laatste keer doen opleven met een grote kleurrijke muurschildering.

Zeedijk Nieuwpoort

To eat: voor wie de boules de Berlin écht geen volwaardige strandsnack vindt

Kok@Zee

Op de website van dit foodfestival in De Haan kun je alvast voorbereidend watertanden: de geserveerde gerechten staan al online.

Van zacht gegrilde wijting met bouillabaisse van Bistro Heritage tot gepimpte luxefrikandellen bij Bistro De Kruidenmolen of iets experimenteler, zoals de hartige bierwafels van Hans Knudde of dessert met Aziatische yuzu van Pur Sang: er is voor ieder wat wils.

Domein La Potinière, Leopoldlaan 12, De Haan, gerechten kosten 6 euro en betaal je met tokens die je online bestelt, www.kokatzee.be

We Can Dance

©rv

Op het beachfestival kon je tussen het dansen door al vip-dineren bij het sterrenrestaurant Pure C, maar nu is er nog meer.

Willem Hiele van het gelijknamige restaurant in Oostduinkerke, Sean Uytterhaegen van Carcasse (één ster) en Nicolas Decloedt van het Brusselse veggierestaurant Humus x Hortense behoren tot een nieuwe generatie chefs die zo lokaal en seizoensgebonden mogelijk koken, en dat tonen ze deze keer graag op het strand.

Festivaltoegang vanaf 30,52 euro per dag, meer info (ook over de reservaties voor viparrangementen van Pure C) via www.wecandance.be

Kleine verfrissingen: iets anders dan aperol spritz of mojito

Eenvoudigste koffietrend

Italianen zweren erbij: tijdens een verzengende zomer is koude koffie, vaak simpelweg ingevroren in een fles, zowel verfrissend als verkwikkend. De hippe variant daarvan is ‘cold brew’: deze koud gebrouwen koffie duikt almaar vaker op in de koffiebar, maar je maakt hem ook gemakkelijk zelf met een onlinerecept. De enige noodzakelijke extra’s: een stevige thermosfles én een schijfje citroen voor extra punch.

Dopper Insulated houdt 9 uur warm en 24 uur koel, vanaf 29,50 euro. 

Kleine champagnemomenten

©rv

‘Te veel van iets is altijd slecht, tenzij bij champagne. Dan is dat net genoeg’, zou F. Scott Fitzgerald zich ooit hebben laten ontvallen. Proost deze zomer op het strand dus gerust op de Amerikaanse schrijver. ‘Petit Rich’ is een tijdelijke miniversie van de Rich-champagne van Veuve Clicquot en die is deze zomer in de meeste strandbars te vinden: goed voor twee fluitjes champagne en voor een aperitief à la ‘The Great Gatsby’: tussen decadentie en glamour.

Grote-mensenijs

©rv

Elke zoetebek beaamt dat ijs het beste digestief is. Het Belgische LiQ ging een stapje verder en ontwikkelde een dessert dat zowel roomijs (of sorbet) als alcoholisch digestief is, met smaken ‘Amaretto Cookie Crunch’ en ‘Bourbon Salted Caramel’.

In een portie LiQ-ijs zit gemiddeld 5 procent alcohol, vanaf 2,79 euro (voor 120 ml), verkooppunten via www.liq.cool

Te ontdekken: Nu of nooit

Piercingparty’s

©rv

Bij de juwelier langsgaan combineer je tegenwoordig moeiteloos met een nieuwe piercing. In Knokke kan dat deze zomer op twee plaatsen. In de boetiek van Wouters & Hendrix, maar ook in de pop-upstore van het Brusselse juwelenlabel Axl. Handig: zo heb je altijd plaats voor een nieuwe oorring.

Stijlvolle tripartite

Mexicaans servies van Bea Mombaers. ©rv

In het kort opent Bea Mombaers deze zomer een pop-up waar haar interieurschatten samenkomen met luxelinnen en slowfashion.

In het lang begon dit verhaal op reis in Mexico. Met haar eigen designwinkel en B&B in het achterhoofd zoekt Mombaers altijd inspiratie. In de shop van Casa Pietro, een villa van de Mexicaanse architect Luis Barragan, viel haar oog op het servies: borden en schalen in aardse tinten en groene glaasjes. ‘Ik bestelde onmiddellijk 400 stuks!’ Die bestelling was echter te groot om in haar eigen pand kwijt te kunnen, wel in een grotere pop-up.

Enter haar vriendin Corinne Stuckens, die luxelinnen van het Belgische Libelco selecteerde, en de Brusselse Eva Velazquez, die seizoensloze luxebasics ontwerpt. ‘Onze smaak gaat goed samen en we kennen elkaar al jaren’, aldus Mombaers.

Voor de langste versie van het verhaal ga je maar ter plaatse.

Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus, Bea Mombaers, Corinne Stuckens en Eva Velazquez, Kustlaan 255 in Knokke

Antwerpse Vier

©rv

Vier Antwerpse labels strijken samen neer aan zee met een strandshop. Bij Diga vind je ontbijt van MoMade Cupcakes, natuurwijnen van Vino Leoni, maar ook vintage meubels van Christiaensen & Christiaensen en de debuutcollectie van Nunchi, een nieuw Belgisch salopettemerk.

Van 1 juli tot en met 30 september, Zeedijk 524 in Knokke.

Marie Plage

Tijdens het jaar heeft de luxetextielwinkel Marie-Marie vooral bed- en badkamertextiel. Nu ze hun tent enkele maanden opslaan aan de kust, brachten de Antwerpse zussen Valerie en Laurence genoeg strand- en zwembadaccessoires mee.

Tot en met 30 september, Kustlaan 94, Knokke, www.marie-marie.be

Allesbehalve scifi-sporten

©rv

In een elektrodenpakje sporten: net sciencefiction? ‘Helemaal niet’, zegt Daniel Camus, de oprichter van de Body Training Studio, waar je kan sporten met elektronische spierstimulatie ofte EMS. ‘Bewegen doen we sowieso door elektrische hersensignalen, alleen leidt ons sedentaire leven ertoe dat we maar een derde van onze capaciteit gebruiken. EMS geeft signaal bij voor sneller resultaat.’

Je kon al in Brussel trainen; deze zomer volgt Camus’ studio de klanten naar Knokke. Zwem-, euh elektrodenpakje dus niet vergeten.

Body Training Studio Pop-Up, van 1 juli tot en met 31 augustus in de Royal Zoute Tennis Club, Astridlaan 7, Knokke, 250 euro voor tien sessies tijdens de zomer, www.bodytrainingstudio.be

To wear: Eyecatcher op het strand

Berluti Beach

©rv

Toen hij nog creatief directeur was van Dior Homme integreerde hij zijn Londerzeelse jeugdherinneringen - Kermis! New beat-muziek! - al subtiel in de collecties.

Een jaar na zijn aanstelling bij dat andere luxemannenmerk uit de LVMH-stal, Berluti, lanceert de Belg Kris Van Assche een strandlijn. De weekendtassen en sandalen hebben neondetails, net zoals de zwembanden, ligstoelen en petanquesets: Kris just wants to have fun.

Dromen van Brazilië

©rv

Geboren en getogen in Rio de Janeiro, een stad die zowel bruist van leven als van modernistische architectuur, was de opdracht hem op het lijf geschreven. Voor Hermès tekende de kunstenaar Filipe Jardim ‘Modernisme Tropical’: een Braziliaanse zomerdroom van ‘sun, sea and surf’ die je zowel op strandlakens als -tassen vindt.

Strandlaken van Hermès, 430 euro, www.hermes.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie