De nachttrein is back on track, we proeven wijn van 30.000 euro en de vegan keuken is de nieuwe it-girl van de gastronomie. Dit zijn de meest gelezen Sabato-stukken van 2022.
1. De Instagrammable schoonheid van verloederde supercars
18 januari 2022
Ze zijn een hit op Instagram @abandoned_supercars_: beelden van verloederde bolides die zomaar op straat, in de woestijn of in een parking zijn achtergelaten. Van de Ferrari F40 van de zoon van dictator Saddam Hoessein tot een Bugatti Veyron ergens in Rusland: een bloemlezing door journalist Bert Voet.
2. Glucose Goddess: de zoveelste hype of doorbraak in dieetland?
18 mei 2022
‘We moeten ophouden met ons schuldig te voelen over het eten van calorieën en stoppen met ze te tellen.’ Heeft de Franse biochemica Jessie Inchauspé met haar bestseller ‘Glucoserevolutie’ het geheim gevonden van gezond eten én succesvol diëten? Journalist Michael de Moor deed de test.
3. Op wandel door het hoofd en de wereld van chef Willem Hiele
23 mei 2022
In december 2021 doofde de oven in Koksijde, en in de zomer van 2022 start chef Willem Hiele dicht bij de branding in Oostende met wat de zee en het land hem brengen. En hij? ‘Als ik ga wandelen, kom ik met groen speeksel terug.’ Journalist Rik Van Puymbroeck ging op wandel met Willem Hiele.
4. De controversiële wijn van 30.000 euro: een ode aan de smaak van 1855
13 mei 2022
30.000 euro kost één fles. Loïc Pasquet lanceerde, op zoek naar de heilige graal in Bordeaux, de derde jaargang van zijn ‘duurste jonge wijn ter wereld’. Hij kan daarbij rekenen op enthousiaste fans, zoals Albert II van Monaco, maar ook op een leger tegenstanders. Journalist Jan Scheidtweiler ging bij hem langs.
5. Fancy food: de opkomst van vegan topgastronomie
8 juni 2022
Vergeet de banale toast avocado en de pompoendip met crackers: de plantbased keuken krijgt gastronomische allures. Van driesterrenrestaurant Eleven Madison Park in New York tot vijfsterrenhotel Sapphire House Antwerp: journalist Evelien Rutten trok naar de hoogste regionen van de foodscene.
6. De nachttrein is back on track: vijf lijnen om uit te proberen
27 oktober 2022
Nog niet zo lang geleden leek hij ten dode opgeschreven. Maar de nachttrein staat weer helemaal op de rails, klaar om Europa te doorkruisen. Sabato selecteerde vijf spectaculaire lijnen om uit te proberen.
7. Op bezoek in het kasteel van ex-Galapagos CEO Onno van de Stolpe
16 september 2022
Ex-CEO van biotechbedrijf Galapagos Onno van de Stolpe en partner José Van Tol stortten zich op de renovatie van een zeventiende-eeuwse beschermde kasteelhoeve in Namen. Voor Sabato zetten ze hun poorten open. Journalist Emilie Moors ging er op bezoek.
8. Sabato’s restaurantgids The 100 Food | Waar eten de sterrenchefs?
4 november 2022
Sabato selecteerde honderd culinaire adressen, getipt door twintig Belgische sterrenchefs. Van sympathieke eetcafés tot de meest exclusieve toprestaurants, ver weg en dichtbij.