sabato

4 kunsttempels die kunstwerk zijn

©Laurian Ghinitoiu

Vier nieuwe kunsttempels waar je beter niet dringt om snel binnen te raken. Want ook de buitenkant is al een kunstwerk op zich.

1. Kunst op z’n kop

The Twist, Jevnaker (Noorwegen)

Wat? Een museum voor hedendaagse kunst. The Twist maakt deel uit van het Noorse Kistefos, dat ook een museum voor industriële geschiedenis en een sculpturenpark omvat.

Een 60 meter lange aluminium brug maakt een fascinerende draaibeweging in het midden van de Randselva-rivier. ©Laurian Ghinitoiu

Een project van? BIG of voluit Bjarke Ingels Group, een groep van architecten, landschapsarchitecten, interieur- en productdesigners met kantoren in Kopenhagen, New York en Londen.

‘The Twist is meer dan een museum: het is ook een brug en een bewoonbare sculptuur.’ ©Laurian Ghinitoiu

Op het palmares van BIG: het Instagramhippe Superkilen-park in Kopenhagen en het Lego House in Denemarken. Andere in het oog springende projecten zijn het cultureel centrum in Bordeaux, de Hualien-vakantiewoningen in Taiwan en het toekomstige Two World Trade Center in New York. Architect Bjarke Ingels noemt The Twist meer dan een museum: ‘Het is een brug en een bewoonbare sculptuur.’

©Laurian Ghinitoiu

Outside? Een 60 meter lange aluminium brug maakt een fascinerende draaibeweging in het midden van de Randselva-rivier. Aan de ene kant is het museum blikdicht, aan de andere kant bieden grote glaspartijen een maximaal uitzicht.

Inside? Het duizend vierkante meter grote museum verbindt twee tentoonstellingsruimten: een verticale, afgeschermd van het zonlicht, en een horizontale met een spectaculair uitzicht op het landschap.

Tot 17 november exposeren de Britse abstracte schilder Howard Hodgkin en de - eveneens Britse - installatiekunstenaar Martin Creed in The Twist. Daarna volgt tot 5 januari 2020 een retrospectieve expo over de Amerikaanse schilder Lari Pittman.

Open sinds? September 2019.

2. Verstopt in de duinen

Ucca Dune Art Museum, Baai van Bohai (China)

Wat? Een museum voor hedendaagse kunst. Ucca Dune is het ‘zeezusje’ van Ucca Beijing, een instituut voor hedendaagse kunst dat werd opgericht door het Belgische verzamelaarskoppel Guy en Myriam Ullens de Schooten, maar in 2017 werd overgelaten aan een groep Chinese investeerders.

©Tian Fangfang

Een project van? Open Architecture, een Chinees team van (landschaps)architecten, urban- en interieurdesigners. Het bureau realiseerde ook het Sea Art Museum, dat iets verderop deels in het water ligt. Bij eb kunnen bezoekers van het ene naar het andere museum via een wandelpad.

Het Ucca Dune Art Museum ligt aan de kust van Bohai, zo’n 300 kilometer ten zuidoosten van Peking. ©Tian Fangfang

Andere opmerkelijke projecten van Open Architecture zijn het Tsinghua Ocean Center en de Beijing No. 4 High School Fangshan Campus. Binnenkort opent hun nu al veelbesproken concerthal Chapel of Sound, in een vallei ten noorden van Peking.

Outside? Het museum ligt deels ingegraven in een van de laatste natuurlijke duinformaties aan de kust van Bohai, zo’n 300 kilometer ten zuidoosten van Peking. Behalve een lange tunnel, een koepelvormig onthaal, een bar en een leeszaal zijn er tien tentoonstellingsruimten.

Het Ucca Dune Art Museum is het zustermuseum van Ucca Beijing, dat werd opgericht door het Belgische verzamelaarskoppel Guy en Myriam Ullens de Schooten, maar in 2017 werd overgelaten. ©Wu Qingshan

Dat zijn betonnen schelpen met een opening of beglazing in het dak of vooraan, met uitzicht op zee. Een ligt zelfs bijna volledig ingegraven en heeft slechts bovenaan een opening, Daarnaast is er een platform waar je een spectaculair uitzicht krijgt over de omgeving. Het Ucca Dune Art Museum beslaat 930 vierkante meter.

Inside? De binnenkant is wit en heeft doelbewust een onregelmatige, onafgewerkte structuur, als knipoog naar het ruige landschap.

De binnenkant is wit en heeft doelbewust een onregelmatige, onafgewerkte structuur, als knipoog naar het ruige landschap. ©Wu Qingshan

Ucca Dune programmeert twee tot drie tentoonstellingen per jaar. Nog tot februari 2020 kan je de expo ‘Notes from the Pallet Town’ zien, met werk van Leelee Chan, Guo Cheng en het artiestenduo Jingfang Hao en Lingjie Wang.

Open sinds? Oktober 2018.

3. Mee met de tijd

Omega Museum, Biel (Zwitserland)

Wat? Een museum dat het verhaal van de Zwitserse horlogemaker vertelt.

©rv

Een project van? De Japanse architect Shigeru Ban. De man werd ook ingeschakeld voor het nieuwe hoofdkantoor van de Swatch Group, waartoe Omega behoort.

Voorts ken je Shigeru Ban onder meer van het Centre Pompidou in Metz (de gigantische dakstructuur doet denken aan een Chinese hoed), het Curtain Wall House in Tokio en het Mountain Fuji World Heritage Center in Fujinomiya, eveneens in Japan. Maar de man vindt ook dat architecten een uitgesproken sociale verantwoordelijkheid dragen. Dus ontwerpt hij geregeld papieren of kartonnen noodpaviljoenen voor regio’ die door natuurrampen zijn getroffen.

Een 240 meter lange structuur van glas, beton en Zwitsers hout verbindt het hoofdkwartier van horlogefabrikant Swatch (de eigenaar van Omega) met het Omega Museum. ©rv

Outside? Een indrukwekkende, 240 meter lange, vloeiende structuur van glas, beton en Zwitsers hout vormt de verbinding tussen het Swatch-hoofdkantoor en het museum. Het museum vormt met zijn strakke lijnen een contrast met de vloeiende structuur, maar heeft licht en transparantie als gemene deler.

©www.omega.ch

Inside? Een reis door de tijd, letterlijk dan, met behalve interactieve films, displays en showcases onder meer de uitvergrote binnenkant van een horloge, een loopparcours van 9 meter waar je je tijd meticuleus kan laten vastleggen of een wandeling op het maanlandschap. Ook 007 eist zijn plek op, aangezien James Bond sinds ‘Golden Eye’ bij elke missie een Omega om de pols heeft… Binnenin wordt de houten structuur doorgetrokken en valt behalve de overvloedige lichtinval de 50 meter lange, stalen band - een knipoog naar het horlogebandje - op die vloeiend door het museum walst en zo elegant de Omega-geschiedenis vertelt.

Open sinds? Juli 2019. 

4. De eenvoud onderstreept

Bauhaus Museum, Weimar (Duitsland)

Wat? Een museum gewijd aan de Bauhaus-geschiedenis. Heeft als buren het Neue Museum, het Stadtmuseum en het Gauforum, waardoor dit een bijzonder museumkwartier is geworden.

©Photography: Claus Bach

Een project van? De Duitse architecte Heike Hanada (in samenwerking met het Berlijnse architectenbureau Benedict Tonon).

Heike Hanada tekende in 2018, samen met architect Jan Kleihues, ook het Duitse paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië.

©Thomas Müller

Outside? Een minimalistische kubus van beton die aan de buitenkant volledig met glas is bezet. Het voorplein oogt indrukwekkend.

’s Nachts wordt het gebouw verlicht. In de 24 groeven rond het museum zitten ledstrips verstopt, waardoor je rondom een elegant lijnenspel krijgt dat de geometrie van het gebouw onderstreept.

©Photography: Claus Bach

Inside? Noblesse oblige: een mooie vaste Bauhaus-collectie, onder de titel ‘Das Bauhaus kommt aus Weimar’. Met vanzelfsprekend de Barcelona Chairs van Ludwig Mies van der Rohe, de beroemde tafellamp van Carl Jacob Jucker en Wilhelm Wagenfeld, meubelstukken van Marcel Breuer en keramiek van Friedrich Wilhelm Bogler. Ook op het programma: wisselende expo’s van eigentijdse vormgevers, kunstenaars en architecten.

Open sinds? April 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie