Binnenkijken in de XXL-paalwoning van toparchitect Le Corbusier in de Loire

Je droomt al van je volgende vakantie? Misschien breng je die wel door in de Loire, in de ‘Unité d’Habitation’ van toparchitect Le Corbusier. Neem alvast een kijkje.

Het Zuid-Franse Marseille heeft zijn ‘Cité Radieuse’. Minder geweten is dat ook Firminy een ‘Unité d’Habitation’ van toparchitect Le Corbusier heeft die gezien mag worden. In die stad in het departement Loire, niet ver van Saint-Etienne, bouwde ‘Corbu’ zijn grootste complex van Europa.

Het gebouw bevindt zich in de wijk Firminy-Vert en omvat niet alleen een ‘Maison de la Culture’, maar ook een sportstadion, de kerk Saint-Pierre (voltooid in 2006), een zwembad én heel veel woningen.

Advertentie
Advertentie
Met het complex wilde Le Corbusier de voordelen van collectieve en individuele huisvesting in elkaar laten vloeien.
©Jean-Jacques Gelbart © F.L.C / ADAGP

Met het complex wilde Le Corbusier de voordelen van collectieve en individuele huisvesting in elkaar laten vloeien. Helemaal volgens de filosofie van de architect is iedere ruimte ontworpen om de behoeften van zijn bewoners naadloos in te vullen: zonder franje en met meubels die gewoon functioneel zijn.

Video | Kijk binnen in Inge Onsea’s (Essentiel Antwerp) duplex vol kleur
Advertentie
Advertentie

De betonnen woontempel van 130 meter lang en 56 meter hoog (goed voor 414 appartementen) is ontworpen om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. De stad staat op palen en is gericht naar het westen én het oosten, met erkers die uitzicht bieden op een natuur die langzaam maar zeker wordt opgeslokt door de groeiende stad.

Het complex is volledig bewoond, maar een modelflat met het oorspronkelijke meubilair voert de bezoekers onwillekeu­rig terug naar de glorieuze jaren 30.
©Arnaud Frich © F.L.C / ADAGP

Het complex is volledig bewoond, maar een modelflat met het oorspronkelijke meubilair voert de bezoekers onwillekeu­rig terug naar de glorieuze jaren 30.

Helemaal boven is het ook mogelijk om een duplex­appartement te huren met ruimte voor maximaal zes personen. Het 125 vierkante meter grote appartement kwam er nadat twee flats werden samengevoegd. Met uitzondering van het keukenluik valt er weliswaar niets terug te vinden van het originele meubilair dat werd ontworpen door designer Pierre Guariche. De inrichting oogt eenvoudig. De woonkamer geeft uit op twee terrassen met panoramisch uitzicht op de site van Le Corbusier.

Unité d’Habitation
| Waar | Firminy, Loire, Frankrijk
| Prijskaartje | Vanaf 127 euro per nacht
| Website | airbnb.fr/rooms/52451638

Advertentie