De 5 gebouwen waar iedereen in 2022 naar uitkijkt

New year, new buidlings. En in 2022 schieten ze als paddenstoelen uit de grond.

01. KMSKA, Antwerpen

Wat? Na het ModeMuseum in 2021 heropent in 2022 nóg een belangrijke cultuurtempel in Antwerpen: het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Volgens het masterplan uit 2006 had de renovatie van 44 miljoen euro in 2017 afgerond moeten zijn. Het wordt uiteindelijk 2022, met een kostprijs van 100 miljoen euro. Asbest en andere verbouwissues deden de bouwtermijn en de kosten oplopen.

Advertentie

Het historische deel werd compleet gerestaureerd en ingebreid: vier patio’s werden omgebouwd tot nieuwe museumzalen, waardoor de exporuimte met 40 procent toenam. Met hun asymmetrie en verrassende lichtinval contrasteren die met de klassieke, 19de-eeuwse vleugel: het nieuwe KMSKA – met 50 expozalen – verbindt twee werelden in één gebouw, met Ensor als scharnierpunt tussen de oude en moderne kunst.

Advertentie
In oktober 2010 sloot het Museum voor Schone Kunsten op het Antwerpse Zuid de deuren. Na een complete renovatie gaat het weer open in september 2022.
©Matilde Everaert

Wanneer gaan de deuren open? Op 25 september 2022, tenminste als er niets onverwachts meer gebeurt.

Hoelang moesten we erop wachten? In oktober 2010 sloot het museum de deuren. Begin 2011 was in de lege zalen wel nog een expo te zien van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Maar intussen heeft het publiek al elf jaar geduld. De verbouwing bleek een pak complexer dan gedacht, en asbest deed de werf nog langer aanslepen.

Advertentie
Advertentie

Architect? KAAN Architecten, een Rotterdams bureau met vestigingen in São Paulo en Parijs, dat inzet op multidisciplinariteit. In het team zitten behalve architecten ook urbanisten, ingenieurs en grafisch vormgevers.

Kijk zeker naar? De heraangelegde publieke museumtuin waarin sculpturen uit de vaste collectie plus bruiklenen te zien zullen zijn. De tuin wordt een ‘openluchtmuseumzaal’, als prelude voor de grandioze binnenruimtes waar de vaste collectie te zien is, met Rubens en Ensor als vaandeldragers.

Leopold de Waelplaats 2 in Antwerpen. Kmska.be

02. Musée National de la Marine, Parijs

Wat? Al in 1752 had het Louvre een aparte ‘Salle de Marine’. Die mariene collectie groeide uit tot een apart departement, verspreid over 19 zalen. Toch zou het nog duren tot 1943 voor het Musée National de la Marine eindelijk zijn eigen stek kreeg: het Palais de Chaillot op de Place du Trocadéro. In de verzameling van 35.000 objecten zitten 2822 scheepsmodellen uit de privécollecties van onder meer Lodewijk XV en Napoleon I.

Het Musée national de la Marine heeft 2822 scheepsmodellen uit de privécollecties van Lodewijk XV en Napoleon I.
©Matilde Everaert

Wanneer gaan de deuren open? Als alles goed gaat eind 2022. Je kunt de werken live volgen op hun verbouwblog.

Hoelang wachten we er al op? Begin 2017 gingen de deuren dicht voor een verbouwing van ruim 65 miljoen euro. De curatoren en conservatoren willen niet alleen de Franse nautische geschiedenis vertellen, ze willen ook ‘de intrinsieke waarden van zeelieden doorgeven: moed, lef, nieuwsgierigheid, vrijheid, solidariteit en teamspirit’.

Medeverbouwer Snøhetta heeft iets met water. Het ontwierp het eerste onderwaterrestaurant in Europa.

Architect? Het Parijse H2O Architectes in samenwerking met Snøhetta, het Noorse kantoor met wereldwijde filialen. Snøhetta heeft iets met water: het ontwierp in Noorwegen het onderwaterrestaurant ‘Under’, en in Oslo het operagebouw dat zo in het water zou kunnen glijden.

Let bij een bezoek zeker op? De scenografie van galerie 3, waar je onder een immense geprojecteerde watergolf het gevoel hebt op een schip te zitten op de woeste zee. De enorme schilderijen van schipbreukelingen worden in die zaal alleen maar realistischer.

Palais de Chaillot, Place du Trocadéro in Parijs. musee-marine.fr
Volg de verbouwblog via musee-marine.fr/blog/musee_marine_renovation

03. Huis van de Hongaarse muziek, Boedapest

Wat? Een splinternieuw muziekcentrum in het stadspark van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Op ruim 10.000 m² zijn er verscheidene concertzalen, maar ook een tentoonstellingsruimte en een openluchtpodium. De bouw maakt deel uit van een groter project dat van dit 200 jaar oude park een culturele bestemming wil maken met vijf nieuwe cultuurinstellingen, waaronder ook het nieuwe nationaal museum, een ontwerp van het Japanse SANAA.

Dat Hongarije ook inzet op muziek is niet verwonderlijk. Met componisten als Franz Liszt en Béla Bartók deed het land een royale bijdrage aan de muziekgeschiedenis.

De bomen groeien letterlijk door het dak van dit transparante muziekcentrum in het stadspark van Boedapest. Te bewonderen vanaf morgen, 23 januari.
©Matilde Everaert

Wanneer gaan de deuren open? 23 januari 2022.

Hoelang moesten we erop wachten? In het voorjaar van 2014 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van de vijf nieuwe gebouwen. Er waren meer dan 500 inzendingen, waarvan 170 voor het muziekcentrum. Toen werd verwacht dat het gebouw in 2018 af zou zijn.

Architect? Sou Fujimoto won. Hét handelsmerk van de Japanner is transparantie. Hij lijkt bijna onzichtbare gebouwen te zetten. Ook deze constructie oogt vederlicht en het vele glas laat het opgaan in de omgeving.

Zijn uitgangspunt? Muziek vertalen naar architectuur. Zijn organische ontwerp is qua vorm bijvoorbeeld geïnspireerd op de G- en de C-sleutel uit muzieknotaties. Omdat het gebouw midden in het park staat, moest het vanuit elke hoek boeiend zijn om naar te kijken. Een duidelijke voor- of achterkant is er niet.

Waar let je op bij een bezoek? Het geperforeerde dak steelt de show met ruim honderd gaten. De bomen groeien hier letterlijk door het dak en binnen zorgt het voor een rijkelijke lichtinval.

Huis van de Hongaarse muziek, Boedapest.
zenehaza.com

04. Hotel La Palma, Capri

Wat? In 1822 opende het allereerste hotel op Capri: Locanda Pagano, vlak bij het bekende Piazzetta-plein. De Oetker-vijfsterrenhotelgroep geeft deze iconische plek nu een ambitieuze make-over. De capaciteit slinkt van tachtig naar vijftig kamers, waarvan achttien suites, allemaal met een eigen terras. Er komt een rooftoprestaurant met een Napolitaanse sterrenchef, een eigen strandclub, een zwembad, een spa en een reeks luxemodeboetieks. Je kent de Oetker-groep onder meer van Hotel Du Cap-Eden-Roc in Antibes en het Parijse Le Bristol.

Verwacht op deze iconische plek op Capri glamour, jetset en dolce vita. Alles op maat van het Italiaanse eiland voor de kust van Napels.
©Matilde Everaert

Wanneer gaat het open? April 2022.

Architect? Francis Sultana ontfermde zich over het interieur. Hij opende zijn studio in 2011 in Londen, maar zijn roots liggen op het Maltese eiland Gozo. Dit is zijn eerste hotel. Sultana staat bekend om zijn rijkelijke stijl. Om de authentieke sfeer zoveel mogelijk te behouden, deed hij een beroep op Italiaanse artisans.

Sultana kent het eiland door en door, want hij komt hier al dertig jaar op vakantie. Verwacht glamour, jetset en dolce vita: op maat van het Italiaanse ‘glam’-eiland voor de kust van Napels.

Ga hier slapen omdat? Het is een echt kunstenaarshotel. Giuseppe Pagano, de oprichter van Locanda Pagano, verwelkomde er dikwijls kunstenaars, schrijvers, muzikanten en dichters. Als dank lieten ze vaak schilderijen of brieven na. Als ode aan dat artistieke verleden beschilderde de Italiaanse kunstenaar Roberto Ruspoli de plafonds in de lobby.

Via Vittorio Emanuele 39, Capri. oetkercollection.com/hotels/hotel-la-palma

05. Al Janoub-stadion, Qatar

Wat? Dit voetbalstadion, aanvankelijk bekend als het AI Wakrah-stadion, is gebouwd voor het omstreden WK in Qatar. Het is een van de acht nieuwe stadions. Het heeft een capaciteit van 40.000 toeschouwers en ligt in Al Wakrah, een kuststadje op 23 kilometer van Doha. Hier zullen de groepswedstrijden en kwartfinales plaatsvinden.

Het omstreden WK voetbal zal eind dit jaar plaatsvinden in Qatar, in dit futuristische stadion, mee ontworpen door wijlen Zaha Hadid.
©Matilde Everaert

Wanneer gaat het open? Tijdens het wereldkampioenschap voetbal, van 21 november tot en met 18 december 2022.

Hoelang moesten we erop wachten? Al in 2010 raakte bekend dat Qatar – als eerste Arabische land ooit – de FIFA-cup mocht organiseren. Door het snikhete klimaat in de zomer werd het toernooi verschoven van juni naar november. Omdat het ook dan nog zeer warm kan zijn, is het stadion uitgerust met airconditioning. Het complex opende in mei 2019, maar zal pas eind van dit jaar in gebruik genomen worden.

Architect? Zaha Hadid, de Brits-Irakese spektakelarchitecte, die in België verantwoordelijk is voor het Antwerpse Havenhuis. Hadid overleed in 2016, maar tekende nog wel mee aan dit ontwerp, een opdracht die ze in 2013 binnenhaalde. Sinds haar dood werkt haar bureau verder onder haar naam. Het blijft trouw aan haar unieke futuristische stijl waarmee ze furore maakte.

Opvallend detail? Het ontwerp raakte in opspraak omdat de welvingen van het dak zouden lijken op een vagina. Hadid ontkende met klem en verklaarde dat ze zich inspireerde op de zeilen van traditionele dhow-boten, gebruikt door parelduikers in de Perzische Golf.

Al Wakrah, Qatar. qatar2022.qa

Advertentie