sabato

Een virtueel bezoek aan de beroemde Villa Savoye van Le Corbusier

De Villa Savoye is een meesterwerk van moderne architectuur, ontworpen door de Zwitserse architect Le Corbusier. ©Gamma-Rapho via Getty Images

Le Corbusier ging de geschiedenisboeken in als één van de grootste architecten van de 20ste eeuw. In één adem wordt daarbij verwezen naar de Villa Savoye, prototype van het modernisme. Een virtueel bezoek in 360°.

De Villa Savoye geldt als het manifest van de Zwitserse architect Le Corbusier (1887- 1965), dat hij in 1931 opleverde in Poissy in opdracht van de familie Savoye. Met dat icoonproject beitelde hij zijn vijf architecturale principes voorgoed in steen: de woning op palen, gebruik van bandramen, de vrijstaande gevel, het open plan, het dakterras plus de balkons als overgang tussen binnen en buiten.

Tegenwoordig wordt het huis bestempeld als één van dé referenties voor modernistische architectuur in de 20e eeuw, mede dankzij de strakke, uitgepuurde invulling die hij gaf aan het klassieke Franse landhuis. “The house is a machine for living”, zo vatte Le Corbusier zelf zijn eigentijdse visie samen in een beroemde quote – niet toevallig in een tijdperk dat moderne industrie in alle hevigheid de Franse samenleving binnendrong.

Bijgevolg blinkt de villa vooral uit in functionaliteit, met de focus op technische efficiëntie en een opvallend gebrek aan decoratie. Vandaag staat het huis, samen met nog 16 andere creaties van Le Corbusier, op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie