Expotip | Architect Sir Norman Foster in Centre Pompidou

Tot en met 7 augustus exposeert het Parijse museum Centre Pompidou via tekeningen, maquettes, foto’s en video’s 130 projecten van toparchitect Sir Norman Foster.

Van het Britse ridderschap tot de Pritzker Prize: toparchitect Sir Norman Foster kan kaarten met de bekroningen van zijn zestigjarige carrière. Daar komt nu nog een grootse overzichtstentoonstelling bij in Centre Pompidou. Op de bovenste verdieping – goed voor dik tweeduizend vierkante meter – toont het Parijse museum 130 projecten.

Advertentie
De overdekte binnenplaats van het British Museum is een ontwerp van Sir Norman Foster.
©Nigel Young / Foster + Partners
Advertentie

‘Ontwerpen begint altijd met een schets’, meent Foster. Dus zien we tekeningen van zijn bekendste gebouwen, maar ook maquettes, foto’s en video’s. Onder meer van het ronde hoofdkwartier van Apple in Cupertino, het spiegelende dak aan Le Vieux-Port in Marseille en de overdekte binnenplaats van het British Museum. Werken van onder meer Fernand Léger, Constantin Brancusi, Umberto Boccioni en Ai Weiwei geven inzicht in Fosters inspiratiebronnen.

Advertentie
Het spiegelende dak aan Le Vieux-Port in Marseille.
©Edmund Sumner / VIEW, 2013

Foster – die net 88 werd – was nauw betrokken: hij ontwierp de scenografie, schreef de zaalteksten en bedacht de centrale thema’s, zoals ‘vertical city’ – over zijn vele wolkenkrabbers.

Advertentie
Advertentie