sabato

Het legendarische 'Mad Men meets Japan'-interieur van hotel Okura

Het modernistisch icoon The Okura Tokyo is opnieuw open. ©Bloomberg via Getty Images

Designfans kunnen opgelucht ademhalen. Het hotel Okura, een modernistisch meesterwerk in Tokio, staat er weer nadat het vier jaar geleden werd afgebroken. Hoe? Met veel geduld en 937 miljoen euro.

Wanneer geheim agent James Bond in Tokio arriveert in ‘You only live twice’, weet de Britse gewezen agent Dikko Henderson, die in Japan woont, meteen waar hij 007 te slapen zal leggen. Hotel Okura. ‘Daarna zullen we serieus gaan drinken’, klinkt het. Die belofte maakt het duo al snel waar in de Bamboo Bar van het hotel.

Het Okura-hotel opende in 1964 voor de Olympische Zomerspelen van Tokio. Exact 56 jaar later maken de Spelen én het hotel een comeback. ©Bloomberg via Getty Images

In realiteit heette de hotelkroeg Orchid Bar, maar voor het overige had schrijver Ian Fleming zijn feiten wel op een rijtje toen hij in 1964 ‘You only live twice’ publiceerde. Hij verbleef twee jaar eerder immers zelf in het Okura, amper enkele maanden nadat het hotel in 1962 de deuren had geopend.

Het hotel werd gebouwd voor de Olympische Spelen van Tokio. De oprichter, de Japanse aristocraat-ondernemer Kishichiro Okura, dacht dat een hotel dat qua architectuur, design en aanpak de westerse moderniteit combineerde met traditionele Japanse elementen een gat in de markt zou zijn.

Het Okura-hotel in Tokio mag dan helemaal opnieuw opgetrokken zijn, wie de lobby betreedt, stapt ook een teletijdmachine binnen en kan zich weer nestelen in de charme van de sixties. ©Bloomberg via Getty Images

Het bleek een goede gok. Het hotel groeide in de daaropvolgende decennia uit tot een legendarische naam dankzij zijn ‘Mad Men meets Japan’-interieur en een rist beroemde gasten.

In 1967 werd een scène uit ‘You only live twice’, met Sean Connery als James Bond, in de lobby van het hotel gefilmd.

Kishichiro Okura was dus een uiterst vooruitziend man. Wat hij echter niet kon voorspellen, was dat de Olympische Spelen exact 56 jaar later opnieuw in de metropool zouden worden gehouden, en dat zijn hotel daarvoor met de grond zou worden gelijkgemaakt. Vier jaar geleden werd het hotel gesloopt, afgelopen maand opende het opnieuw de deuren. Net op tijd dus voor de Spelen die er volgende zomer aankomen. Hotel Okura Tokyo (nu The Okura Tokyo) keek de dood in de ogen, en lives twice.

Geen Trump

James Bond was niet de enige man-met-maatpak die graag in het Okura verbleef. Het hotel gaat er prat op elke Amerikaanse president sinds Richard Nixon te slapen hebben gelegd. Behalve de huidige president Donald Trump dan, aangezien het hotel gesloten was wegens renovatiewerken tijdens diens bezoek aan Japan.

©Bloomberg via Getty Images

Ook hoge diplomaten frequenteerden het hotel. Het ligt zo dicht bij de Amerikaanse ambassade dat het in de loop der jaren zelfs de bijnaam ‘annex’ kreeg. Het Internationaal Monetair Fonds en de Groep van Zeven vergaderden er. Margaret Thatcher, prins Charles en prinses Diana, Madonna, Michael Jackson en Harrison Ford bleven er slapen, en het Okura was ook een vaste stop voor John Lennon en Yoko Ono.

Het Okura in Tokio was een vaste stop voor modeontwerper Yves Saint Laurent. ©Gamma-Keystone via Getty Images

Die grote namen waren een zegen voor de hotelmarketing. Maar die had het Okura niet echt nodig. Zijn spectaculaire modernistische interieur en gevel spraken voor zich. Vooral de verzonken lobby, met haar pentagonale hanglampen, schaakbordtapijt, wereldkaart met tijdzones, grote spiegelramen en rijstpapieren gordijnen met asanoha-patroon kreeg door de jaren een iconische status.

‘Het was een van die zeldzame ervaringen die je terugbrachten naar een ander tijdperk, of het nu om het licht ging of de ietwat muffe sigarettengeur die altijd in de lobby hing’, vertelde Monocle-hoofdredacteur Tyler Brûlé onlangs aan het persagentschap Bloomberg. ‘Hoe druk de lobby ook was, ze had altijd iets verstilds.’

Reddingsacties

Maar algauw bleef de tijd ook wat stilstaan in het Okura. In de aanloop naar de Olympische Spelen steeg de concurrentiedruk van internationale luxehotelketens, die ook in Tokio wilden meespelen.

In 2015 kondigden de Japanse eigenaars van Okura aan tegen 2019 een nieuw hotel te willen openen. Het modernistische Okura Tokyo moest dus wijken.

©Bloomberg via Getty Images

Brûlé was er het hart van in. Hij probeerde het hotel nog van de sloophamer te redden met een onlinecampagne en petitie. Tomas Maier, ex-creatief directeur bij het Italiaanse luxemerk Bottega Veneta, lanceerde een socialemediacampagne. Het mocht niet baten. Datzelfde jaar nog ging het gebouw tegen de vlakte.

Nu, vier jaar later, staan er twee moderne flatgebouwen die beter bestand zijn tegen aardbevingen en waarin ook kantoren zijn ondergebracht. Toch ziet de lobby er nog altijd uit alsof James Bond er elk moment vanuit de met houten panelen beklede gang tevoorschijn kan komen. Hoe dat kan?

De renovatie/nieuwbouw van het hotel werd geleid door Yoshio Taniguchi, die vooral bekendheid geniet voor zijn uitbreiding van het Museum of Modern Art in New York in 1997. ©Bloomberg via Getty Images

Nauwgezet werd de voormalige lobby helemaal heropgebouwd in het nieuwe gebouw. Een complete replica is het niet - de lobby is nu bijvoorbeeld ruimer - maar de verschillen zijn amper op te merken. Het schaakbordtapijt? Check. De vijfhoekige lampen? Check. Het houten plafond? Check.

Ook de zijden wandtapijten met bloemen, de stoelen en tafels gerangschikt als pruimenbloesems én de Seiko-wereldklok maken hun comeback, al is die klok nu wel digitaal. En anno 2019 zit er een lift verstopt achter de trappen. En zitten er sproeiers weggestopt in het plafond.

Aparte ingang voor vips

De renovatie/nieuwbouw van het hotel werd geleid door Yoshio Taniguchi, de Japanse architect die vooral bekendheid geniet voor zijn renovatie en uitbreiding van het Museum of Modern Art in New York in 1997. Waarvan ze hem in Tokio ook kennen? Taniguchi is de zoon van de oorspronkelijke architect van het Okura-hotel. Het bouwwerk van je vader vernielen om er zelf een hogere toren neer te poten, daar zou Freud wel een vette kluif aan hebben gehad.

©Bloomberg via Getty Images

‘Ik daagde mezelf niet alleen uit om de lobby die mijn vader had getekend opnieuw te creëren, maar om ze nog beter te maken’, aldus Taniguchi Jr. Hij probeerde voorts ook zijn vaders ontwerp te overtreffen met een twee verdiepingen tellende spa, fitness en zwembad en andere upgrades, zoals wastafels van Villeroy & Boch.

Het bouwwerk van je vader vernielen om er zelf een hogere toren neer te poten? Daar zou Freud wel een vette kluif aan hebben gehad.

Tegelijk blijven tradities behouden in het Okura: het restaurant Yamazato maakt een comeback, inclusief aparte toegang voor vips. En in de Orchid Bar kunnen klanten nog altijd hun persoonlijke whiskyfles in bewaring geven.

Een belangrijke verandering? De sigarettengeur is er niet meer. Naar aanloop van de Spelen heeft Tokio strikte rookwetten uitgevaardigd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie