Snøhetta, de architecturale winnaar van 2020

De wereld mooier maken met gebouwen, dat deed het Noorse Snøhetta al met het eerste onderwaterrestaurant en boomhuthotel. In het jaar 2020 raakte bekend dat ook België aan de beurt komt.

‘Uit 54 inzendingen wint Snøhetta de wedstrijd voor de renovatie van het Brusselse Muntcentrum.’ Toen eind maart dat nieuws binnenrolde, deden Belgische architectuurfans een vreugdedansje. Eindelijk een project van het wereldvermaarde bureau in ons land.

Tegen 2024 wordt het Muntcentrum – tussen het Muntplein en de voetgangerszone – omgeturnd tot een gemengd woon-, kantoor- en hotelcomplex. Snøhetta ontwierp het project samen met het Antwerpse bureau Binst Architects.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Beeld uit de plannen van Snøhetta voor het Muntcentrum.
©Lucian R - Snøhetta

Zegt de naam Snøhetta je niet veel? Hun realisaties vast wel: de voetgangerszone op Times Square en het 9/11 Museum in New York, het eerste Europese onderwaterrestaurant en het spiegelende boomhuthotel in Lapland.

Maar meer dan visuele krachtpatserarchitectuur ambieert Snøhetta een betere wereld. ‘Het doel van architectuur voor ons is betere leefomgevingen te creëren voor mensen, dieren en planten’, aldus de Noor Kjetil Trædal Thorsen, die in 1987 Snøhetta oprichtte met de Amerikaan Craig Dykers. ‘Sinds dag één willen we architectuur maken die bijdraagt aan het maatschappelijk bewustzijn.’

Het eerste Europese onderwaterrestaurant werd ontworpen door Snøhetta.
©Ivar Kvaal

Ook de natuur is onwrikbaar verbonden met Snøhetta, een naam die ze ontleenden aan een Noorse berg. Jaarlijks beklimmen ze met het hele team de piek van 2286 meter. Snøhetta bouwt veel in de wijde natuur, zoals een observatiepaviljoen bij de Snøhetta-berg, het bekroonde wandelpad ‘Perspektivenweg’ in Oostenrijk en vele cabins.

Advertentie
Advertentie
Het doel van architectuur voor ons is betere leefomgevingen te creëren voor mensen, dieren en planten.
Kjetil Trædal Thorsen


Maar ook in stedelijke projecten is de omgeving voor Snøhetta even belangrijk als het gebouw zelf. ‘We vinden het niet kunnen dat de publieke ruimte zo genegeerd wordt’, aldus Trædal Thorsen. ‘Als architecten merkten we heel snel dat er zelden budget is voor de omgevingsaanleg. Dus begonnen we ontwerpen te maken waar de omgeving onderdeel is van het gebouw.’ Denk aan de Oslo Opera, waar het dak ook een plein is.

Het onderwaterrestaurant 'Under' van Snøhetta, gelegen in het uiterste zuiden van Noorwegen.
©Inger Marie Grini - Bo Bedre Norge

Het derde element dat opvalt bij Snøhetta is zijn multidisciplinaire aanpak. De creativiteit van het kantoor is allround. Zo ontwierp het de Noorse bankbiljetten, een gieter voor Georg Jensen, catwalks, tentoonstellingen en de vernieuwde huisstijl voor Wikipedia. Op de payroll staan designers, architecten, grafisch ontwerpers, sociologen en landschapsarchitecten. 240 man in totaal, en evenveel mannen als vrouwen.

Advertentie
Kjetil Trædal Thorsen richtte in 1987 Snøhetta op met de Amerikaan Craig Dykers.
©Jon McNeal

En wat zullen die met het Muntcentrum in Brussel aanvangen? De bestaande betonstructuur van het kruisvormige gebouw blijft behouden, maar er wordt wel een nieuwe gevel opgetrokken op één meter afstand van de bestaande: die zal niet alleen fungeren als een tweede huid, maar ook energie opwekken. Terwijl de sokkel, waarin het winkelcentrum The Mint en het metrostation De Brouckère zijn ondergebracht, beter zal verbonden worden met de openbare ruimte.

En in 2021?

Hoe ziet de toekomst eruit volgens Snøhetta? ‘De klimaatcrisis zal waarschijnlijk onze planeet verwoesten’, zegt Thorsen. ‘Daar moeten architecten zich op voorbereiden. Wij maken de komende tien jaar ons portfolio – of beter: alle projecten in ontwerpstadium – klimaatneutraal. En over twintig jaar moeten al onze gebouwde projecten klimaatnegatief zijn.’