Wandel rond in de Studio Aalto van architect Alvar Aalto

Alvar Aalto mag je zonder overdrijven de godfather van de Scandinavische architectuur noemen. Een virtueel bezoek doorheen één van zijn meest typerende creaties: zijn eigen studio in Helsinki.

Dat we vandaag zo warmlopen voor Scandinavisch design, hebben we niet enkel aan IKEA, maar net zo goed aan de Finse architect en designer Alvar Aalto (1898-1976) te danken. Op het moment dat Finland nog maar net zijn Russische juk had afgeworpen, introduceerde hij er het modernisme uit West-Europa.

Al nam Aalto die industriële bouwstijl lang niet klakkeloos over: volgens zijn filosofie moest een huis net zo goed gezellig zijn. Hoewel hij veel bewondering toonde voor de strakke kubussen in glas, staal en beton van architecten als Le Corbusier en Henry Van de Velde, verafschuwde hij er de klinische, bijna industriële sfeer.

Advertentie
Advertentie

Als alternatief ontwikkelde hij zijn eigen, typisch Finse stijl: veel wit, hout en natuurlijke vormen, gestuwd door een filosofie van duurzaamheid en respect voor de omgeving. Die paste hij in 1955 ook toe op zijn nieuwe studio in Helsinki, die er kwam na het oplopende aantal opdrachten voor zijn architectenbureau.

De studio, gelegen op een steenworp van zijn eigen woning, heeft nochtans niet veel weg van een klassiek bureau – “architecturale kunst kan niet ontstaan in een kantoorachtige omgeving”, zo stelde Aalto. Zo bouwde hij er een klein amfitheater bij, en bemeubelde hij de lichtrijke ruimtes met veel wit en warme houtttinten. Zoals we nu kennen uit de, welja, IKEA.

Advertentie
Advertentie
Advertentie